Egyre nő az igény a mesterséges megtermékenyítés iránt – interjú dr. Kovács L. Gáborral és dr. Szántó Árpáddal

2020. november 30.

A terméketlen pároknál az esetek körülbelül a felénél a férfiak miatt nem jön össze a gyermekvállalás – véli dr. Kovács L. Gábor professzor, a Pécsi Tudományegyetemen zajló reprodukciós kutatások vezetője, aki szerint a magyar férfiak spermaszáma a 70-es évekhez képest jelentősen csökkent, aminek hátterében az életkor is döntő tényező.

Az InfoStartnak nyilatkozva dr. Szántó Árpád, a Pécsi Tudományegyetem Urológiai Klinikájának igazgatója elmondta, egyre jobban nő az igény a mesterséges megtermékenyítési eljárások iránt, részben azért, mert a nők és a férfiak egyre idősebb korukban vállalják első gyermeküket. Nemcsak az idősödés, hanem a prosztatabetegségek, valamint az urológiai vonatkozású kórképek is ronthatják a termékenységet, valamint negatívan hat a spermiumok életképességére a dohányzás és az alkoholfogyasztás, ahogyan a stressz és rohanás is. A szakorvos szerint problémát jelent az is, hogy míg a nőknél a nőgyógyász látogatása természetes dolog, a férfiak az urológust legtöbbször már csak későn, vagy konkrét panasz esetén keresik fel.

A további kutatásokban komoly előrelépés lehet a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium létrejötte is, ahol 150 ezer meddő páron szeretnének segíteni a következő években.

Forrás:

index.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!