Ne hárítsuk a felelősséget, tegyünk mi, magunk a saját egészségünkért! - interjú dr. Kiss Istvánnal

2020. december 8.

Dr. Kiss István, a PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézetének igazgatója, a „Your Life”-egészségprogram szakmai vezetője a pecsma.hu-nak beszélt arról, hogy  megfelelő életmóddal miképpen előzhetjük meg az olyan, gyakran halálos kimenetelű betegségeket, mint a tüdőrák vagy a krónikus szívelégtelenség.

Mint mondja, a koronavírus-járvány azt is megmutatta, hogy hiába élünk a 21. században, messze nem vagyunk mindenhatók. Vannak olyan betegségek, mint például a tüdőrák, amelyeket még mindig nem tudunk 100 százalékosan gyógyítani, ám az ilyen krónikus problémák többsége megelőzhető. Éppen ezért mindenkinek megéri a prevencióba időt és energiát fektetni.

Kifejti, hogy nem lehet elég korán elkezdeni odafigyelni magunkra, sőt a gyermekeinket is erre tanítani. Elmondta, hogy a dohányzás mellett a daganatos betegségek másik legfőbb okozója a helytelen táplálkozás. A külső, befolyásolható – vagyis nem örökletes – kockázati tényezők közül ez a legerősebb, ami legtöbbször az elhízáson keresztül hat. A táplálkozástudomány folyamatosan változik, de a rákkutatás legújabb állása szerint például a húskészítmények a daganatkeltő hatása igen magas.

Ha az ember csupán néhány apró lépést betart, máris rengeteget tett annak érdekében, hogy elkerülje a súlyosabb egészségügyi problémákat. Az interjúban ezekről is szó esik.

Forrás:

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!