28 elhunyt donoros, és hat élő donoros vesetranszplantációt végeztek a Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán tavaly

2021. január 26.

Tavaly összesen 320 szervátültetést végeztek Magyarországon, halott és élő szervdonorokból 359 szervet vettek ki. A betegek várakozási ideje a máj- és a szívátültetés esetén volt a legrövidebb, mindkét szervnél, illetve tüdőátültetés esetén is átlagosan hét hónap – hivatkozik az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatóságának közleményére a bama.hu.

A vese és a hasnyálmirigy kombinált átültetésénél a várakozási idő 3 év 4 hónap, a vesetranszplantációnál csaknem 3,5 év volt. A transzplantációs várólistán tavaly összesen 1893 beteg fordult meg, 461 új beteg került fel várólistára, az év végén 1361 beteg várakozott valamilyen életmentő szervátültetésre. A közlés szerint a 320 szervátültetésből 202 veseátültetés volt, ebből a műtétből a legtöbbet, 116-ot a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján végezték: 92 esetben elhunyt donorból, 24-ben élő donorból származó vesével.

A Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának Transzplantációs Osztályán 28 elhunyt donoros és hat élő donoros vesetranszplantációt végeztek, a Debreceni Egyetem Klinikai Központja Sebészeti Intézetének Transzplantációs Tanszékén 27, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának Transzplantációs Osztályán pedig 25 vesetranszplantáció történt tavaly. Szívátültetést 45 alkalommal hajtottak végre tavaly a két hazai szívtranszplantációs központban: 39 műtétet a Semmelweis Egyetem Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinikáján, hatot pedig a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben.

Az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkas-sebészeti Klinikáján 17 tüdőátültetést végeztek, míg hat esetben történt kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés. Májtranszplantációra 50 esetben került sor.

Kiemelték, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte, így Magyarországon is csökkent a szervdonációk és átültetések száma 2020-ban az előző évhez képest, az azonban elmondható, hogy a szervadományozási programok folyamatosak az egész országban, és minden hazai szervátültetési program a szigorú járványügyi szabályok betartása mellett működik.

Forrás:

bama.hu