„Maradj Életben” - három egyetemen átívelő kutatási projekt a túlélési esélyek növeléséért

2021. március 3.

A Pécsi Tudományegyetem vezetésével, a Debreceni Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel közös, három egyetemen átívelő kutatási projekt valósul meg, melynek célja főként a halálos betegségek esetében növelni a túlélési esélyeket. Innen ered a projekt címe is: „Maradj Életben!”

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) 1,4 milliárd forintos támogatásával az elmúlt négy évben egy három egyetemen átívelő kutatási hálózat jött létre, melynek célja a legveszélyesebb betegségek halálozási mutatóinak a javítása. A projekt ezért a „Stay Alive”, vagyis „Maradj Életben” nevet kapta.

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás, az agyi érkatasztrófa és a szívelégtelenség három olyan kiemelt halálozási mutatóval járó betegség, ahol a kutatók fő célja a túlélés javítása. Ennek érdekében a laboratóriumokban és a betegágy mellett dolgozó szakemberek összefogtak, és országos szinten, három egyetem részvételével hangolták össze kutatásaikat. Pécsi, szegedi és debreceni kutatók dolgoznak együtt a Pécsi Tudományegyetem vezetésével.

A laboratóriumokban az említett betegségekhez kapcsolható felfedező kutatások 2020-ban és 2021-ben tovább folytatódtak. A kórházakban a három említett betegségben szenvedő betegek adatainak és mintáinak gyűjtését végezték. Az adatokat és mintákat a kutatók rendszerezték, és további vizsgálatoknak vetették alá. Az adatok elemzése után tudományos eredményeiket nemzetközileg elismert folyóiratokban tárták a nagyközönség elé.

Dr. Hegyi Péter professzor, a PTE egyetemi tanára, a projekt szakmai vezetője a kutatások kapcsán elmondta: „A kapott eredmények alapján a szakértők javaslatokat tudnak tenni a legveszélyesebb betegségek esetében a leghatékonyabb kezelés megválasztására, így kijelenthető, hogy a projekt a betegek és a magyarországi betegellátás javát szolgálja.”

A fejlesztés a májusban záruló, GINOP-2.3.2-15-2016-00048 Stay Alive projekt keretében valósulhat meg.

Forrás:

PTE

Kép forrása:

PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!