Meggyógyítani a gyógyíthatatlant – befejeződött a PTE gyógyszerfejlesztési K+F projektje

2021. július 2.

Befejeződött a Pécsi Tudományegyetem 1,275 milliárd forint költségvetésű gyógyszerfejlesztési K+F projektje, amelynek keretében a kutatók a szeptikus sokkra, a keringési rendszerre és a gyulladásos folyamatokra ható kismolekulák szintézisét és részletes vizsgálatát tűzték ki célul. Az univpecs.com ennek kapcsán készített interjút a kutatás, egyben a Természettudományi Kar Szervetlen Kémia Tanszékének vezetőjével, egyetemi tanárral, dr. Kollár Lászlóval.

A beszélgetésből kiderül, hogy a PTE biokémikus, orvos és kémikus kutatói – a Pannon Egyetemmel, mint konzorciumi partnerrel – a projekt keretében a sejt energiatermelésének központját, a mitokondriumot vizsgálták. A mitokondrium számos akut és krónikus betegség kialakulásában és progressziójában játszik kiemelt szerepet. Károsodása az eredeti okoktól függetlenül beindíthat egy olyan halálos ciklust, melynek során a folyamat a sejt elpusztulásához és a beteg halálához vezethet.

Dr. Kollár László elmondja, hogy jelenleg nagyon kevés mitokondriális támadáspontú gyógyszerrel rendelkeznek, a molekuláris célpontok molekuláris biológia, genomika segítségével történő azonosítása után a szintetikus kémia nagy hatékonyságú eszközeinek a felhasználásával új vegyületeket állítanak elő. Az elért eredmények alapján esélyt látnak arra, hogy ezen új származékok, valamint a természetes vegyületek széleskörű vizsgálatát követően gyógyszerfejlesztésre kerülhessen sor. Hosszú távú céljuk a legígéretesebb származékok preklinikai és humán klinikai vizsgálata.

A projekt ünnepélyes zárórendezvényét június 24-én tartották.

Forrás:

univpecs.com

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!