Lezárult a PTE vezetésével zajlott gyógyszerfejlesztési projekt

2021. augusztus 2.

A Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében biztosított vissza nem térítendő, 1,275 milliárd forintos európai uniós támogatással a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara, Általános Orvostudományi Kara, valamint a Pannon Egyetem Mérnöki Kara új, szintetikus kismolekulák tervezését és vizsgálatát tűzte ki célul 2017 februárjában. A cél új gyógyszer-célpontok azonosítása, a gyógyszerjelölt szintetikus és természetes vegyületek biológiai, fizikai és kémiai vizsgálata, kifejlesztése volt, jelenleg nem gyógyítható, mitokondriális betegségekre. A mitokondrium károsodása az eredeti okoktól függetlenül beindíthat egy olyan folyamatot, amely a sejt pusztulásához és a beteg halálához vezet.

Dr. Kollár László professzor, a projekt szakmai vezetője elmondta: „Jelenleg kevés gyógyszer áll rendelkezésre a mitokondriális betegségek gyógyítására. A molekuláris célpontok molekuláris biológia, genomika segítségével történő azonosítása után a szintetikus kémia nagy hatékonyságú eszközeinek a felhasználásával új vegyületek születtek a kutatás eredményeként. A hosszú távú cél a legígéretesebb származékok preklinikai és humán klinikai vizsgálata. Az eddig elért eredmények alapján komoly esély mutatkozik arra, hogy az új származékok, valamint a természetes vegyületek széles körű vizsgálatát követően olyan gyógyszerek fejlesztésre kerülhessen sor, amelyek hatékonynak bizonyulnak”.

A kutatások eredményeként bővültek a szerves szintetikus reakciókra, valamint a mitokondriális támadáspontú betegségekre vonatkozó ismeretek, amelyek tudományos értéke elsősorban a született publikációk alapján mérhető. Emellett a kutatási tevékenység hozzájárult a tudományos utánpótlás neveléséhez is, mivel lehetőséget biztosítottak számos PhD-hallgatónak, hogy szakmailag fejlődjön, fokozatát megszerezze. Mindemellett a kutatási eredmények társadalmi hatása is jelentős lehet, hiszen a jelenleg nagy halálozással járó betegségek gyógyítására fejlesztenek új vegyület-családokat. Ez nemcsak az egészségbiztosítási rendszer anyagi terheinek csökkentése, vagy a munkaképesség megőrzése révén jelenthet hasznot, de jobb életminőséget teremthet, és nem utolsósorban életeket menthet.

Forrás:

PTE

Fotó:

PTE