Szeptemberben már az új Fogászati Oktatási Központban kezdődik a tanév

2022. május 24.

Mint ismeretes, március 3-án ünnepélyes keretek között átadták a Pécsi Tudományegyetem új Fogászati Oktatási Központját. A 2750 négyzetméter hasznos alapterületű, ötszintes létesítmény az orvoskar épületével szemben, a Tüzér utca 1-es szám alatt épült fel a Széchenyi 2020 program keretében, közel 2,7 milliárd forintból. Dr. Nagy Ákos Károly, a Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinikájának igazgatója egy korábbi beszélgetésben úgy nyilatkozott, hogy új kezelőegységeik beszerzése után három ütemben valósítják meg az átköltözést új telephelyükre a jelenlegi, Dischka Győző utcai központjukból. Eredeti elképzelésükben – a gyártó céggel történt megállapodás alapján - az állt, hogy az új berendezések május 15-ig megérkeznek, ám a háború és az anyaghiány közbeszólt, amik miatt nyolc-kilenc hetes csúszással kénytelenek számolni. Az igazgató szerint azonban ez sem tántorítja el őket attól, hogy a rohamléptékű költözés után a 2022/23-as tanévet, illetve a betegellátást már az új épületben kezdhessék meg.

 

Schweier Rita írása

 

„Néhány nappal a teljesítés dátuma előtt vis major helyzetet jelentett és nyolc-kilenc hetes csúszást vizionált a gyártó cég. Eltolódott tehát annak a 22 kezelőegységnek az érkezése, ami még hiányzik az új épületből. Vélhetően sikerül megoldanunk a tervezett három helyett egy hónap alatt is a költözést, és az új helyen kezdhetjük majd a tanévet. Mint kiderült, a Szigeti úti MediSkillsLab beruházásában is csúszás várható - ami hallgatóink gyakorlatainak leendő helyszíne -, ezért az orvoskar régi épületében fenntartjuk tanlaborunkat és két telephelyen oktatunk” - sorolta a legfrissebb fejleményeket a Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinikájának igazgatója.

Dr. Nagy Ákos Károly szerint a ház sterilizáló helyisége, a szívómotorok és a kompresszorok lassan üzemkészek, tehát az általuk megalkotott és megálmodott ütemterv szerint május harmadik hetétől működőképes lehetett volna az új telephely. Az egyetemi közbeszerzés nyomán az irodabútorok is a helyükre kerültek, ahogyan a munkához szükséges telefonkészülékek és számítógépek beszerzése is folyamatos. A költözést megkönnyíti, hogy nyáron jóval kisebb a betegforgalmuk, mint az év más időszakaiban, ugyanakkor az elsős, a harmadikos és a negyedikes hallgatók nyári gyakorlatait idén kénytelenek csökkentett kapacitással működtetni.

Elmondta, hogy az új épület falfelületeit - a PTE Művészeti Karával létrejött megállapodás alapján – a művészetis hallgatók alkotásai díszítik majd, a tetőt és az épület környékét pedig olyan növények, amelyeket a Botanikus Kert ajánl fel számukra. A Művészeti Kar dékánjával, dr. Lengyel Péterrel egyeztetés indult arról is, hogy az új fogászati tömb folyosói állandó, illetve időszakos kiállítótérként szolgálhassanak.

A klinika vezetője hangsúlyozta: az akut betegellátást a vélhetően júliusban induló költözés ellenére is biztosítani fogják, ahogyan tették ezt a koronavírus-járvány alatt is. Az átmenet idején a lakosságot folyamatosan tájékoztatják majd, egyben arra kérik a pácienseket, hogy néhány nappal a kezelésük előtt ők is tudakozódjanak, pontosan hol és mikor fogadják őket.

Fotók:

Kalmár Lajos

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!