Ősszel is ingyenes, komplex egészségügyi szűrés indul a pécsi orvoskar munkatársainak

2023. október 6.

A tavaly indult többlépcsős, ingyenes, komplex egészségügyi szűrési programot idén ősszel is megismétli munkatársai számára a PTE Általános Orvostudományi Kara, melynek célja, hogy a lehető legszélesebb spektrumú, a fizikális mellett a mentális állapotra is kiterjedő szűrések során észleljék az esetleges betegségeket, terápiás szükségleteket. A szűrővizsgálatot követően, kezelési javaslat esetén a szakemberek minimális várakozási idővel a megfelelő klinikai egységhez irányítják a kollégát, és segítenek az időpontfoglalásban is.

A pécsi orvoskar számára kiemelten fontos a kari polgárok közérzetének javítása, a kari közösségek jólléte. Hosszú távú stratégiai tervének, a PotePillarsnek egyik fontos pillére az orvoskar hallgatói, dolgozói, oktatói fizikális és mentális jóllétére fókuszáló, a kar szervezeti immunrendszerének erősítésére törekvő Well-Being koncepció. Ennek jegyében, a PTE Klinikai Központ közreműködésével született a PTE ÁOK munkatársai számára a hosszas előkészítés során kidolgozott, átfogó, részletes egészségügyi szűrési program, amire 2023. október 16-tól, önkéntes jelentkezési alapon várják a kar minden kollégáját. A vizsgálatsorozaton történő részvétel kiváltja a munkaalkalmassági vizsgálatot is.

A nagy érdeklődésre és a helyek limitált számára tekintettel kérik, hogy aki az elmúlt évben már részt vett a szűrésen, az most mellőzze a jelentkezést!

A vizsgálatok helyszíne: PTE KK Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központjának épülete (7624 Pécs, Nyár u. 8.).

  • A vizsgálatokra 2023. október 16-tól lehet jelentkezni a egeszsegszures.pte.hu felületen,
  • azokra október 26-december 14. közötti időszakban kerül sor, csütörtökönként 12-16 óra között,
  • a felmerülő kérdések esetén az FMK munkatársai állnak rendelkezésre a 72/507-519-es telefonszámon, vagy a 37519-es melléken.

Egy vizsgálati napra maximum 12 fő jelentkezhet, a vizsgálatok egymással párhuzamosan, több rendelőben zajlanak, hozzávetőlegesen 4 órát vesznek igénybe. Fontos, hogy aki tartós betegségben szenved, mindenképp vigye magával a korábbi leleteit!

A vizsgálatok előre egyeztetett időpontokban, csütörtökönként, 12 és 16 óra között zajlanak. Kivételt képeznek a laborvizsgálatok, a vérvételt ugyanis éhgyomorra szükséges elvégezni, így azokat hétfőnként és keddenként a reggeli időpontokban - 7 óra 30 perctől -  fogják lebonyolítani. A laborvizsgálatokat a foglalt időponttal azonos héten szükséges elvégezni, kérik ezt figyelembe venni a foglaláskor. Az első laborvizsgálat 2023. október 24-én, kedden lesz.

A szűrővizsgálatok eredményei kizárólag az azt kérő kollégának adhatóak ki, munkahelyi vezető nem kaphatja meg azokat, és nem férhet hozzájuk.

Amennyiben a vizsgálatok során egészségügyi kockázatra, esetleg már kialakult betegségre derül fény, a Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központ segítséget nyújt a betegút-menedzselésben is: segít az időpontfoglalásban, elirányítja a kollégát a megfelelő egészségügyi egységhez, ahol minimális várakozási idővel fogadják. Fontos, hogy ehhez beutaló szükséges, amit a háziorvostól lehet kérni, ennek birtokában lehet bejutni a további vizsgálatokra, gyógykezelésekre.

Az általános belgyógyászati vizsgálattól a nagy laboron át a mentális egészségig

A többlépcsős program megalkotásakor fontos szempont volt, hogy a pécsi orvoskar munkatársai számára a lehető legszélesebb spektrumban biztosítsanak szűrővizsgálatokat. Ennek jegyében állt össze egy szerteágazó vizsgálatsor, lefedve azokat a területeket, amik fokozott figyelmet igényelnek.

Az általános belgyógyászati, preventív vizsgálat során, miután a munkatárs kitöltött egy általános egészségügyi állapotra vonatkozó kérdőívet és megtörtént a részletes kórelőzmény felvétele, megmérik a magasságot, a testsúlyt, megállapítják a BMI-t, azaz a testtömegindexet. A vizsgálat része a vérnyomás- és pulzusmérés is, ahogyan a nyugalmi EKG-vizsgálat és az oxigénszaturáció-mérés is. Ősszel kiegészül az általános állapotfelmérés a testösszetétel-vizsgálattal, amiből kiderül, hogy mennyi az adott páciens testzsírszázaléka, vázizomzatának a tömege, valamint az ajánlott kalóriabevitele.

A kiterjesztett laborvizsgálat során néznek egy teljes vér- és vizeletképet, ellenőrzik a vércukor- és vérzsírszintet (koleszterin és triglicerid), a máj- (GOT, GPT, seBi, GGT, ALP) és a vesefunkciót (karbamid, keratinin), ellenőrzik az ionok szintjét (nátrium, kálium, kalcium, foszfor), néznek vasszintet, ellenőrzik a CRP-t, valamint elvégzik a székletvér-vizsgálatot is. Fontos, hogy ezt a vizsgálati modult éhgyomorra szükséges elvégezni.

A bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat során a bőr elváltozásainak vizsgálata zajlik, különös figyelmet szentelve az anyajegyekre, beleértve a daganatok és a daganatmegelőző állapotok azonosítását.

A spirometriás vizsgálat során légzésfunkció-mérés történik, amit a leletek kiértékelése követ, szükség esetén terápiás javaslatot is adnak.

A szemészeti szakorvosi vizsgálat a közel- és távollátást ellenőrzi, kitérve a szín- és térlátásra, illetve a szemfenék-vizsgálatra is, a hallás állapotáról pedig a szűrőaudiometria során bizonyosodik meg a szakorvos.

A neurológiai szakorvosi vizsgálat folyamán az esetleges neurológiai eltérések felderítése mellett megtörténik egy szív- és érrendszeri rizikóprofil felvétele, egy kardiovaszkuláris kockázatbecslés, az eredmények kiértékelése után pedig szükség esetén intervenciós javaslatokkal is szolgál az orvos.

Mindezek mellett munkapszichológiai felmérés is történik.

A fizikai állapotot érintő vizsgálatok mellett az orvoskari szűrési program a mentális egészségfelmérésre és kockázatértékelésre, a burnout-felmérésre is kiterjed. Elsőként egy online kérdőívet kell kitölteni, amiről a személyes szűrőnap alkalmával adnak visszajelzést, amikor - amennyiben szükséges - terápiás javaslatokat is adnak.

A jelentkezőknek lehetőségük van prevenciós rendelésen, tanácsadáson is részt venni. Ennek célja az életmóddal összefüggő betegségek megelőzése az életmód helyes kialakításával, a modern életmódorvoslás eszközeivel. A fenti vizsgálatok eredményeit integrálva, vagy azoktól függetlenül, első alkalommal egy állapotfelmérés, kockázatértékelés történik. Amennyiben szükséges, lehetőség van célzott, személyre szabott tanácsadásra is, amikor a motiváció erősítésével segítik az életmódváltás folyamatát. További információ és időpontfoglalás: yourlife.aok.pte.hu/konzultacio

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!