Bekerült az ÁOK a karok top 10-es rangsorába

2016. november 18.

A PTE már a harmadik legerősebb magyar egyetem

 

Megjelent a legfrissebb egyetemi-főiskolai rangsor, a HVG felsőoktatási különszáma. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) tovább javítva korábbi, előkelő pozícióin, ezúttal a harmadik legerősebb hazai felsőoktatási intézménynek bizonyult. Ráadásul a pécsi egyetem két kara is bekerült a karok top tízes rangsorába, a Bölcsészettudományi és az Általános Orvostudományi Kar is az élmezőnyben található a karok összevetésében.

Az összesített intézményi és kari rangsor az idén is a hallgatói és az oktatói rangsorokból állt össze. A rangsor készítői figyelembe vették a hallgatók számát, a tudományos fokozatot szerzett oktatók számát és arányát, a tudományos fokozattal bíró oktatókra jutó hallgatók számát, és az MTA-címeket szerzett oktatók arányát. Felhasználták az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, illetve a középiskolai versenyen helyezettek számát – írja az Eduline.

A pécsi egyetem – javítva a korábbi években elért helyezésén – a 2017-es különszámban a harmadik helyen végzett az összesített rangsorban. „A Pécsi Tudományegyetem viszont azért került előkelő helyre, mert oktatói adatai alapján e rangsorban a dobogóra került...” – emeli ki a HVG felsőoktatási kiadványa, utalva a PTE kiváló oktatói mutatóira. Ráadásul a kari összevetésben is szép eredményeket tud felmutatni a pécsi egyetem, hiszen két kara, a Bölcsészettudományi és az Általános Orvostudományi Kar is bekerült a legjobb tízbe a karok listáján.

Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese a rangsorral kapcsolatban kifejtette: „Az egyetem vezetése évekkel ezelőtt stratégiai célkitűzésként határozta meg az oktatói kiválóság továbbfejlesztését. Örömünkre szolgál, hogy a befektetett munka és energia most, e rangsor eredményeiben, és persze a hallgatói visszajelzésekben visszaigazolódni látszik. Így méltó módon érkezhetünk el a pécsi egyetemalapítás 650., jubileumi évéhez, 2017-hez.” – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

 

További részletek itt érhetőek el