Új labort adtak át a PTE-n

2016. november 29.

/Fotó: Csortos Szabolcs/

A Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) világszerte több mint 40 országban képviselteti magát. Többek között az egészségügy, az oktatás, az infrastrukturális beruházások és a műemlékvédelem területen számos programot támogat. A TIKA iroda ­- az Európai Unióban elsőként - 2014 májusában nyílt meg Magyarországon, Budapesten.

 

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) hosszú évek óta komoly hangsúlyt fektet stratégiájában az innovációra, a világszerte elismert kutatásainak minél hatékonyabb hasznosítására. A PTE Természettudományi Kar, valamint a Szentágothai Kutatóközpont ad otthont az MTA-PTE NAP-B Transzlációs Idegtudományi Kutatócsoportnak, amely kutatásaival összehangolt, preklinikai (állatkísérletes) és klinikai (humán) modellfejlesztési stratégiák beállítására törekszik a sejtszinttől a magatartásig. A beállított sejtszintű és magatartási modelleken a kognitív teljesítményt javító farmakológiai (gyógyszeres) kezelések hatását kívánják vizsgálni többek között a Nemzeti Agykutatási Program keretében is.

 

A TIKA támogatásával ezen a területen végeznek kutatómunkát a PTE Transzlációs Idegtudományi Kutatócsoportjának, és az Isztambuli Kültür Üniversitesi Agy dinamikai, Kognitív és Komplex Rendszerek Kutatóközpontjának (BEYİNMER) munkatársai. A kutatás célja ún. funkcionális biomarkerek keresése a megismerési (kognitív) funkciók javítására az idegrendszeri, kémiai ingerületátvitel (neurotranszmisszió) befolyásolásával. A 2015-ben megkezdett program második lépéseként a pécsi laboratórium berendezései újultak meg a TIKA támogatásával, lehetővé téve a legkorszerűbb kutatási technológiák használatát. Mint ismeretes, a neurokognitív zavarok (demenciák), illetve az agyi ideghálózat egyéb betegségeinek megértése, valamint hatékony terápiák fejlesztése az egyik legnagyobb kihívás az idegtudományok előtt. Ezek közül az egyik leggyakoribb és megoldatlan terápiájú hosszú lefolyású betegség az Alzheimer-kór, melynek előfordulása időskorban akár 25-30 százalék körüli is lehet, nagy terhet róva a betegre, családjára és a társadalomra egyaránt. Az Alzheimer-kór és a hasonló betegségek megismeréséhez elengedhetetlenek a hosszútávú támogatási projektek, melyekkel a megfelelő eszközöket és hátteret tudják biztosítani a kutatásokhoz.