Fenntartható táplálkozás és alternatív fehérjeforrások napjainkban
Ivott már sört, amiben rovar fehérje volt? Evett már algákat? No és mikroalgákat vagy cianobaktériumokat?
Eszik húst, vagy netán vegán?
Mindenevő vagy „minden mentes” termékeket keres?
Táplálkozásunk alapvetően meghatározza az egészségünket és a környezetünk állapotát is. Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül a fenntartható élelmiszer termelés és előállítás jelentősége. A Föld népessége folyamatosan nő, erőforrásaink viszont végesek. Egyre több fehérjére van szükség, amit egyrészt nem tudunk az állattenyésztés révén biztosítani, másrészt igyekszünk csökkenteni a vörös húsok fogyasztását és a környezet terhelését. Ezért alternatív fehérje forrásokat kell keresnünk, akár újakat (mint például az ehető rovarok, a mikroalgák) akár – a biodiverzitás csökkenése mellett – rég elfeledett növényeket kell(ene) újra termesztenünk.
Mi a megoldás? Áttérés a vegetariánus vagy vegán táplálkozásra? Flexitariánus táplálkozás? Rovarok tenyésztése? Milyen lehetőségek állnak előttünk, melyik lehetőség tűnik reális megoldásnak és mi az, amit a fogyasztók is elfogadnak? Prof. Dr. Bánáti Diána, a Szegedi Tudományegyetem tudományos dékánhelyettese, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal korábbi elnöke és korábbi Miniszteri Biztos, többek között ezekre a kérdésekre válaszol.
A TasteYourLife további programjait megtalálod ITT!