Egyre gyakoribbak az egynapos műtétek

2018. február 7.

Két év alatt csaknem megduplázódott az egynapos sebészeti beavatkozások száma a pécsi klinikákon, míg 2015-ben összesen 7356 ilyen jellegű beavatkozást végeztek el, addig az elmúlt évben már 12 949 esetet láttak el az orvosok.

A Klinikai Központ tavalyi teljes fekvőbeteg forgalmának csaknem 6 százaléka tartozott az egynapos ellátások közé. A PTE Klinikai Központ tájékoztatása szerint tavaly a leggyakrabban végzett egynapos beavatkozások közül a szemészeten a szürkehályog műtét áll az első helyen. A kardiológusok a szív diagnosztikus elektrofiziológiai vizsgálatát, illetve a diagnosztikus katéterezést végezték el a legtöbb esetben. A traumatológiai területen a belső fémrögzítés eltávolítása, a perifériás idegrendszeri rutinműtétek, a percután tűzés és a kisebb izom- és ínműtétek adták a legtöbb esetet, illetve gyakran végeztek kisebb nőgyógyászati és urológiai műtéti beavatkozásokat.

Az egynapos ellátások a betegeknek előnyt jelentenek, mivel kisebb megterheléssel járnak, kisebb a műtéti seb, kevesebb időt kell a kórházban tölteni, csökken a gyógyulási idő, kevesebb a szövődmények esélye és kisebb a munkából való kiesés időtartama is. Természetesen nem minden műtét végezhető el egynapos ellátás formájában, ugyanakkor a technológiai fejlődésnek köszönhetően számuk egyre bővül.

Változott a finanszírozás is, az egynapos ellátások 2015-től korlátozások nélkül nyújthatóak, a teljesítményvolumen-korlát sem vonatkozik rájuk, illetve a biztosító is magasabb összeget térít utánuk. Rendelet szabályozza az egynapos sebészeti és a kúraszerűen végezhető ellátások szakmai feltételeit. Ez alapján az egynapos sebészeti ellátás keretében többek között akkor végezhető el a műtét, ha a beteg általános állapota jó, legfeljebb olyan enyhe betegsége van, amely miatt nem igényli a beavatkozás utáni szoros megfigyelést. Ugyanakkor fontos, hogy a műtét alatt csak olyan mértékű legyen a vérveszteség, amely nem igényel vérátömlesztést, illetve a műtét utáni fájdalom is minimális mértékű. További követelmény, hogy a kórházból távozó felnőtt önellátó legyen, gyermek esetében pedig biztosítsák a szülők az otthoni gondozást. További feltétel, hogy a beteg tartózkodási helyétől az ellátó egészségügyi intézmény autóval fél óra alatt elérhető legyen.

A kisebb műtéteket követően a betegeknek nem szükséges több napig az intézményben feküdniük, hanem otthon gyógyulhatnak. A kontrollvizsgálat a járóbeteg szakellátáson történik, ugyanakkor szükség esetén a klinika is rendelkezésre áll.

Forrás

Dunántúli Napló

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!