Új műtéti eljárás a Fül-Orr-Gégészeti Klinikán

2018. április 16.

Dr. Gerlinger Imre professzor, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója a közelmúltban egy Közép-Európában is egyedülálló műtétet végzett, melynek során sikerült felismernie és eltávolítania egy daganatot úgy, hogy a hallásrehabilitáció sikeres lett.

A középkorú nőbeteg jobb oldali teljes siketséggel jelentkezett a klinikán, ami gyorsan alakult ki. Ilyen esetekben a belső fül károsodásának valódi okát sokszor nem lehet megmondani, azonban jelen esetben a magas felbontású MRI-felvételen a csiga alapkanyarulatán telődési hiány látszott. Az irodalmi adatokra hagyatkozva feltételezték, hogy a csiga idegelemeiből kiinduló daganat pusztította el a csiga alapkanyarulatát, ezáltal teljes siketséget okozva.

A csigán belüli schwannomák műtéti eltávolítására Magyarországon még nem volt példa, ezen daganatok növekedésének leállítása céljából sok helyütt sugárkezelést alkalmaznak, ami leállítja ugyan a daganat növekedését, de a hallás visszaállítására nem alkalmas. Az intracochlearis schwannomák műtéti eltávolítása az úgynevezett cochleoectomia. Ez egy nemzetközi viszonylatban is ritkán alkalmazott műtéti megoldás, egyrészt a daganat ritka előfordulása, másrészt a technikailag komoly kihívást jelentő beavatkozás miatt.

Egy hónappal ezelőtt a klinikán elvégezték a cochleoectomiát, melynek során teljes mértékben sikerült eltávolítani a csigából a később szövettanilag schwannomának bizonyuló tumort. A műtét végén a csiga maradványába egy cochlearis implantátumot ültettek be, a megnyitott csigát csontporral és izombőnyével zárták.

A műtét után egy hónappal aktiválták az implantátumot és felhelyezték a beszédprocesszort. A beteg kitűnő hallásélményről számolt be.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!