Az I. számú Belgyógyászati Klinikán is elérhető a HIV gyógyszeres megelőzése

2018. szeptember 10.

Térítési díj ellenében elérhetővé vált a HIV gyógyszeres megelőzése a HIV-fertőzöttek gondozását végző magyarországi kórházak közül a Pécsi Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján, a Szent László Kórházban és a miskolci Semmelweis Kórházban - írja közleményében a Háttér Társaság LMBTQI civil szervezet.

A HIV-megelőzésében komoly áttörést jelentett 2011-ben, amikor több gyógyszerkutatás is megállapította, hogy az eredetileg a HIV kezelésére használt emtricitabin/tenofovir (Truvada és generikus változatai) a HIV-fertőzés átvitelének megelőzésére is alkalmazható. Ez az ún. pre-expozíciós profilaxis (PrEP), amire egyre nagyobb az igény Magyarországon is. Ezért kezdett el az idei évben a Háttér Társaság HIV/AIDS programja dolgozni a PrEP hazai bevezetésén.

A szervezet a munka során azzal szembesült, hogy a különböző szakemberektől eltérő információkat kaptak arról, hogy a PrEP Magyarországon engedélyezett-e, ezért írásbeli megkereséssel fordultak a gyógyszerek engedélyeztetését végző Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézethez (OGYÉI).

Az OGYÉI állásfoglalása végül idén július végén megerősítette, hogy a Truvada és generikus változatai az Európai Unióban centralizált forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznek. Ez kiterjed a PrEP keretében történő alkalmazásra is, így a PrEP Magyarországon is engedélyezett.

Ezt követően a Háttér felvette a kapcsolatot a HIV-fertőzöttek gondozását végző magyarországi egészségügyi intézményekkel, hogy kiderítsék, a gyakorlatban biztosítanak-e hozzáférést a PrEP-hez.

Az öt megkeresett intézmény közül a Pécsi Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikája és a Szent László Kórház megerősítette, hogy a PrEP térítési díj ellenében intézményükben elérhető.

A Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórháza a Szent László Kórház ajánlásait követi. A Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája jelezte, hogy a HIV-fertőzöttek gondozását ma már nem végzik, ezért intézményükben a PrEP nem hozzáférhető. A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházától még nem érkezett válasz a szervezet megkeresésére.

A PrEP vényköteles, felírására a HIV-kezelés területén tapasztalattal rendelkező orvosok jogosultak. A PrEP TB-támogatás terhére való felírására jelenleg nincs lehetőség, az igénybe vevők a készítmény teljes árát kell, hogy megfizessék.

A legtöbb HIV-fertőzött kezelését ellátó Szent László Kórház főorvosa, dr. Szlávik János a Háttér Társaság megkeresésére reagálva felhívta a figyelmet arra, hogy bár pozitívum, hogy a HIV-centrumokban elérhető a megelőzés, fontos lenne más hozzáférési csatornákat is biztosítani. Attól tart ugyanis, hogy a  HIV-centrumok a PrEP iránti megnövekedett igény esetén nem lesznek képesek ellátni a feladatot.

További problémát jelent, hogy a PrEP-re alkalmas készítmények közül a magyar piacon jelenleg csak néhány van jelen. Ezek havi 63-145 ezer forint közötti áron érhetők el. Ezzel szemben Európa több országában már havi 15 ezer forint körüli összegért is elérhető a PrEP, sőt vannak országok, ahol a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok TB-támogatással, ingyenesen férhetnek hozzá.

Forrás

merce.hu