Kedvelik Pécset és a magas színvonalú orvosképzést

2018. november 13.

A Pécsi Tudományegyetemen az idei oktatási évben már több mint négyezer külföldi hallgató tanul. Érkeztek az egyetemre a közeli és a távoli országokból egyaránt, a közös pedig az bennük, hogy kedvelik a várost és a magas színvonalú egyetemi képzést. Spreeha Thapával, egy harmadéves nepáli orvoshallgató lánnyal, és Joseph Jolayemivel, egy dél-afrikai származású, de Írországban élő ötödéves diákkal beszélgettünk arról, miért választották a pécsi orvosképzést, mit szeretnek az egyetemben és a városban a legjobban.

 

- Miért választották a Pécsi Tudományegyetem orvosképzését?

JOSEPH: Elmentem egy írországi egyetemi nyílt napra, akkor még csak annyit tudtam, hogy orvos akarok lenni. Az egyik haverom mondta, hogy vannak itt magyarok, akik az orvosi egyetemeiket hirdetik, odamentem hozzájuk, beszéltem velük. Utána kutattam egy kicsit, hogy Budapestre vagy Pécsre menjek, esetleg Szlovákiába vagy Lengyelországba, de úgy gondoltam, hogy a pécsi egyetem a legjobb a képzés árát tekintve, és azért is, mert az itt szerzett diplomát nagyon sok helyen elismerik és elfogadják. Írországban nagyon nagy a túljelentkezés az orvosi egyetemekre, fiatalabb koromban nem vettem komolyan ezt, nem tanultam eleget és nem vettek fel. Ide viszont felvettek.

SPREEHA: Próbáltam Nepálban is az orvosit, de ott is hatalmas a túljelentkezés. Volt viszont egy barátom, aki mondta, hogy itt is nagyjából ugyanannyi időbe telik megszerezni az orvosi diplomát, és hasonló az oktatási rendszer is, ez pedig jól hangzott. Egyébként korábban nem sokat hallottam Magyarországról, nem tudtam semmit Pécsről sem. Annyit viszont láttam, hogy nagyon szép ez a város, nem túl nagy, aminek örültem, mivel szerintem ilyen a tökéletes hely a tanuláshoz. Elég hirtelen jött ötlet volt, a szüleimnek időre volt szükségük a feldolgozására annak, hogy Magyarországra jöttem tanulni.

- Miért döntöttek úgy, hogy orvosok lesznek?

SPREEHA: Sok tudományos órára jártam a középiskolában is, ezért döntöttem úgy, hogy az orvosi egyetemet választom.

JOSEPH: Édesapám orvos, édesanyám nővér, úgy nőttem fel, hogy sokat jártam a kórházakban velük. Szeretek segíteni az embereken, emellett orvosnak lenni stabil, biztos megélhetést is jelent. Ez a biztonság számomra mindennél fontosabb, ráadásul azzal tudok foglalkozni, ami a szenvedélyem is.

- Nehéz az egyetem?

JOSEPH: Az orvosi egyetemeken általánosságban nagy a bukások aránya. A megoldás az, ha tanulsz. A bukásoktól való félelem ott motoszkál az ember fejében, és ez hajtja előre.

SPREEHA: Az első két év nagyon-nagyon kemény. Ha ezen az ember túl van, és tudja, hogyan kell tanulni, utána már sokkal könnyebb lesz és megnyugszik. Később, a gyakorlati órákon az oktatók már olyanok, mintha a kollégáink lennének. Sokkal kisebb lesz a vizsganyomás, és fontos az, hogy a gyakorlatban is megértsük és alkalmazzuk azt, amit tanulunk.

JOSEPH: Szerintem nagyon jó ezen az egyetemen az oktatás. Első kézből kapunk szakemberektől információkat, alkalmazható tudást, és ha szeretnénk például megcsinálni egy sebészeti beavatkozást, csak kérnünk kell, és segítenek. Sok diák jön ide az Erasmus-program keretében is, csak azért, hogy az ilyen gyakorlati órákon részt vegyenek és tanulhassanak, mert itt rengeteg tapasztalatot szerezhetnek.

- Hol fognak elhelyezkedni az itt szerzett diplomájukkal?

SPREEHA: A tervem az, hogy az Egyesült Államokba megyek dolgozni, de utánanéztem, és nagyon nehéz ott kezdő sebészként állást találni, ezért Európa több országában is keresgetek lehetőségeket.

JOSEPH: Én visszamegyek Írországba, otthon szeretnék dolgozni. Vannak olyan ismerőseim és kollégáim, akik szintén itt végeztek, és már praktizálnak Írországban.

- Hogy tetszik a város?

SPREEHA: Szerintem Pécs nagyon szép hely. Csendes, sok mindent lehet csinálni, és még Budapest is közel van. Az egyetemnek köszönhetően Pécs nemzetközi város, sok különböző országból származó diákkal találkozhatunk, ebből a nemzetköziségből eredően pedig mindenki jól kijön a másikkal.

JOSEPH: Pécs gyönyörű város, olcsó, kicsi, csendes, főleg Budapesthez viszonyítva, ami nyüzsgő és drága. A pécsiek nagyon kedvesek. Édesanyám már többször volt itt, éppen két napja vett megint repülőjegyet, és áprilisban újra Pécsre jön két hétre. Imádja, nagyon jó kis vakáció ez neki, mert olyan szép tájakat lát itt, amikhez hasonlót sehol máshol.

Forrás:

pecsma.hu