35 éves a pécsi ILCO Egyesület

2018. december 5.

35 éves a pécsi ILCO Egyesület, a sztómásokat segítő városi szervezet, mely jubileumi ünnepséget rendez december 15-én, 16 órától, a Laterum étteremben / Pécs, Hajnóczy u. 37-39. /.

A megnyitó után köszöntőt mond dr. Nagy András Péter, a Magyar ILCO Szövetség elnöke, és a pécsi egyesületről előadást tart Ujlaki Tibor. A hivatalos programot kötetlen beszélgetés és vacsora követi.

A Szövetségről:

Horváth Gyula 1980-ban Kaposváron svéd segítséggel megalakította az első magyarországi ILCO Klubot. Ezt követte a különböző városokban, így Pécsett, Kecskeméten, Budapesten, főleg a műtéteket végző kórházak, klinikák vonzáskörzetében a helyi egyesületek létrejötte. 1983-ban megalakult a Magyar ILCO Szövetség, ami 1990-től teljes jogú tagja az Európai Sztómás Szövetségnek is, ami a MISZ munkájának elismeréseként Budapesten tartotta alakuló ülését.

A Szövetség célja és feladata a magyarországi ILCO egyesületekben folyó utógondozási, rehabilitációs, és szociális segítségnyújtási munkák koordinálása, valamint tájékoztatás a legújabb műtéti és sztómaterápiás módszerekről, a hazai és a külföldi ILCO mozgalom gondjairól, eredményeiről. Emellett az egyik legfontosabb feladata a sztómaviselők és az őket tömörítő klubok érdekvédelme.

A MISZ legfőbb szerve a közgyűlés, mely évente egy alkalommal ülésezik. Hatáskörébe tartozik többek között a szövetség elnökének, elnökhelyettesének, titkárának, valamint a vezetőségnek öt évre történő megválasztása.

A MISZ-ben, annak vezetőségében és a helyi klubokban is Orvosi Tanácsadó Testület működik. Az itt tevékenykedő orvosok térítésmentesen segítik, gondozzák a sztómaviselőket, azok testi, lelki problémáit. Az érintettek szakmai gondozásában óriási szerepet játszanak a klubokban dolgozó sztómaterápiás szakasszisztensek, asszisztensek is.

A sztómaterápiás gyógyászati segédeszköz ellátás magas színvonalát, továbbá azt, hogy a magyarországi betegellátásban, műtéti repertoárban mindaz szerepel, ami szerte a világon, a Magyar ILCO Szövetségnek köszönhetjük.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!