Érbetegségek napja – március 21.

2019. március 21.

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érbetegségek napját - az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként - március 21-én tartja. Az érszűkület Magyarországon több mint 400 ezer embert érint.

Dr. Menyhei Gábor egyetemi tanár, a Klinikai Központ Érsebészeti Klinikájának igazgatója az esemény kapcsán elmondta: „Idén a vénás betegségek a témája az évente megrendezett Érbetegségek napjának. A rendezvény célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét olyan gyakori betegségekre, amelyek megelőzésében és gyógykezelésében a megfelelő életmódnak jelentős szerepe van. Ilyen megbetegedések az alsó végtagok visszértágulatai és vénás keringési zavarai. Kialakulásukban a genetikai tényezők mellett nagy szerepe van a helytelen, mozgásszegény életmódnak, a tartós állásnak és a túlsúlynak. A betegség korai szakaszában csupán enyhe tünetek, például a nehéz láb érzése, a feszülés, az esti lábfáradtság állnak fenn, azonban kezelés nélkül súlyosabb tünetek, például bőrtünetek, állandó lábdagadás, sőt, nehezen gyógyuló sebek is kialakulhatnak, melyek a betegek életminőségét jelentősen rontják.”

Dr. Menyhei Gábor szerint a betegség korai szakaszában elkezdett kezeléssel az alsó végtagi vénás betegségek gyógyíthatóak. A nem műtéti kezelés legfontosabb elemei a kompressziós harisnya viselése, a megfelelő életmód kialakítása, és a vénás keringésre ható gyógyszerek alkalmazása. Visszértágulatok kezelésére a leghatékonyabb módszer a műtét, ami kis kockázatú, ugyanakkor hatásos beavatkozásnak tekinthető. Ma már alkalmaznak a hagyományos visszérműtét mellett minimális fájdalommal járó, gyors gyógyulást biztosító, úgynevezett katéteres beavatkozásokat is.

A vénás betegségek megelőzéséhez a legfontosabb életmódbeli tanácsok: sok mozgás, rendszeres sport, a tartós állás kerülése, és megfelelő étrenddel a túlsúly megelőzése.

Az Universitas Televízió témában készített videója itt érhető el:

Forrás:

PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!