Ünnepi konferencia az MTA Pécsi Akadémiai Bizottságának 50. jubileumán

2019. április 4.

50. születésnapját ünnepli a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Akadémiai Bizottsága. Ebből az alkalomból április 3-án ünnepi konferenciát tartottak az MTA pécsi székházában. Az eseményen mintegy száz akadémikus és tudományos szakember, kutató tette tiszteletét.

Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője szerint az idő beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és a fél évszázados munka gyümölcsözővé vált napjainkra.

"A tudományos életben kellenek a PAB-hoz hasonló bástyák. Úgy gondolom, a teljes társadalomnak hálásnak kell lennie az akadémikusok munkájáért. Köszönet illeti a bizottság tagjait az elmúlt ötven esztendőért, a közösségért, a tudományos haladásért tett erőfeszítéseikért" - fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Pécs városa nevében Őri László alpolgármester köszöntötte a résztvevőket.

"Két emberöltőnyi tudományos szolgálat fémjelzi a PAB munkáját. Köszönetet kell mondanunk az elődöknek és mindazoknak, akik a tudomány különböző területein alkottak maradandót, akik a pécsi közösség hírnevét öregbítették. Bebizonyosodott, hogy a tudománynak igenis társadalmi küldetése van, nemcsak önmagáért való" - vélekedett az alpolgármester.

"Az emberi agy korántsem fejlődött olyan mértékben, mint az a technika, amit létrehozott. Ebből következik, hogy a gondolkodást semmi sem helyettesítheti. A szerveződés, az ismeretek megosztása létfontosságú a PAB-hoz hasonló szervezeteknél, a pécsi bizottság pedig aktív volt az elmúlt fél évszázadban, és a jövőben is az lesz" - mondta a megnyitón dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, aki szerint az akadémia és az egyetem között folyamatos és gyümölcsöző az együttműködés.

Az MTA 1961-ben kezdte területi bizottságait létrehozni, országos hálózatot kialakítva. Ennek 1969-ben látta javát Pécs, amikor is megalakult  a Pécsi Akadémiai Bizottság másodikként az országban, a dél-dunántúli tudományos élet összefogásáért. A dél-dunántúli régióban (Baranya, Somogy, Tolna, Zala) mintegy 1500 aktív tudós és kutató vállal közéleti szerepet, végez tudományos tevékenységet, és vesz részt közös fórumokon. Székhelyük a Vasváry család 1884-ben épült villája, ahol a 19. század végén a jómódú pécsiek tartottak bálokat, rendeztek eseményeket.

Forrás:

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!