Arts-in-Med – Dr. Török László bőrgyógyász professzor

2019. szeptember 6.

Az Arts-in-Med őszi programsorozatának első szereplője dr. Török László bőrgyógyász professzor, az MTA doktora, aki a „Festészet a bőrgyógyász szemével” címmel tart vetítettképes előadást.

Évszázadokon át a művészi alkotások kedvenc témái voltak a születés és a halál, a szépség és a rútság, az egészség és a betegség, az orvosi ténykedés és annak attribútumai. Külön ihletést jelentettek a művészetben a súlyos, járványos betegségek, azok pusztításai, a szentek gyógyító cselekedetei, amik alkalmat adtak az egyes kórképek élethű bemutatásához.

Számos festő különös érdeklődést mutatott a természet anomáliái és devianciái iránt is,  hajlamosak voltak a normálistól eltérő, kóros állapotok, testi és lelki bajok aprólékos, részletes bemutatására. Ha orvosi szemmel nézzük ezeket az alkotásokat, akkor akár diagnózist is fel tudunk állítani a képek alapján (ikono-diagnosztika). Rajtuk nem egyszer hamarabb láthatjuk a betegségek élethű ábrázolását, mint a későbbi, orvosi leírásokban. Az előadásban olyan híres festményekről lesz szó, amelyeken bőrgyógyászati vonatkozású betegségeket ismerhetünk fel.

Az előadóról:

Dr. Török László professzor bőrgyógyász és nemigyógyász. A Szeged melletti Tápén született 1944. március 2-án. Az általános iskolát szülőhelyén végezte, majd a nagy hírű, szegedi Radnóti Miklós Gimnázium diákja lett. Tanulmányait 1962-ben a SZOTE Általános Orvostudományi Karán folytatta. Orvosi diplomáját 1968-ban szerezte. 1971-ben bőrgyógyász és nemigyógyász szakvizsgát, 1983-ban kandidátusi vizsgát tett. 1994-ben habilitált. 1999 óta az MTA doktora. 1968-tól 1975-ig a SZOTE Bőrgyógyászati Klinikáján dolgozott. 1975-től 2009-ig a Bács-Kiskun Megyei Kórház Bőrgyógyászati Osztályának vezető főorvosa volt. Napjainkban részmunkaidőben dolgozik a Bács-Kiskun Megyei Kórház Rendelőintézetének Bőr- és Nemibeteg Gondozójában, valamint konzíliáriusi feladatokat lát el a kórház fekvőbeteg osztályai részére. Nevéhez fűződik a dermato-chirurgia kecskeméti bevezetése, a melanómás betegek komplex ellátásának megszervezése, a sentinel node biopszia első hazai elvégzése dr. Mari Béla főorvossal, a bőrbetegek photo-terápiájának beindítása dr. Raffai Sára főorvossal, az első megyei andrológiai rendelés létrehozása, a gyermek bőrgyógyászati szakrendelés elindítása dr. Somogyi Tihamér főorvossal, a korszerű STD szakrendelés megszervezése dr. Faragó Eszter főorvossal. Tapasztalatait több mint száz - külföldi és hazai szaklapban megjelent - közleményben, 5 könyvfejezetben és három kézikönyvben foglalta össze.

Kötetei: Eczémás betegségek (1989), A bőrtünetek diagnosztikus jelentősége (1995, 2000, 2005, német és cseh nyelven is), A genitoanális tájék bőrbetegségei (dr. Csatár Évával közösen, 1999).

A Magyar Dermatológiai Társaság, a Magyar Allergológiai és Immunológiai Társaság, a Magyar STD Társaság és az Európai Dermato-Venerológiai Akadémia tagja, a Német Dermatológiai Társaság levelező tagja, a Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle szerkesztőbizottságának tagja. Kimagasló szakmai munkáját számos elismeréssel jutalmazták:  Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle Nívódíja 5 alkalommal, Fekete Zoltán Alapítvány díja (Kanada, 1995), Kaposi Mór-emlékplakett (1996), Kecskemét Városért Egészségügyi Díj (1996), Pro Sanitate díj (1997), Batthyány-Strattmann László díj (2010).

Magáról így vall: "Több mint negyvenéves klinikai kutató- és gyógyító munka áll mögöttem. Szakmámat a klasszikus bőr- és nemigyógyászat széles spektrumában művelem. Alapelvem, hogy a bőrtüneteket és a bőrbetegségeket ne csak önmagukban szemléljem, hanem törekszem azokat az egész szervezettel való összefüggésben vizsgálni. Különös kihívásnak tekintem a diagnosztikus és terápiás szempontból problémás betegségeket. Mottóm: „Hagyományos orvoslás az újjal ötvözve”.

A vetítettképes előadás szeptember 19-én, 18 órakor kezdődik a Szigeti úti, első emeleti tanácstermünkben.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!