Elhunyt dr. Rácz-Kotilla Erzsébet

2019. október 10.

2019. szeptember 30-án elhunyt dr. Rácz-Kotilla Erzsébet, a PTE ÁOK korábbi oktatója, a PTE GYTK Farmakognóziai Intézet külső szaktanácsadója. 

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Gyógyszerészeti Karán szerzett diplomát 1950-ben. Oktatott tárgyai többek között: farmakognózia, fitoterápia, biofarmácia, farmakovigilancia. Férjével, Rácz Gábor professzorral többek között Budapesten, Szegeden, Keszthelyen, Kölnben, Stuttgartban és Kemptemben tartottak tanfolyamokat fitoterápia, homeopátia, fitofarmakológia és klinikai fitoterápia tárgykörökben, majd 1993-től a PTE Általános Orvostudományi Karán fitoterápiai kurzusok vendégelőadói voltak.

Fő kutatási témái: gyógynövények hisztológiai, fitokémiai és farmakológiai vizsgálata. Publikációi hazai és nemzetközi folyóiratokban jelentek meg. Számos egyetemi jegyzet, tankönyv, kézikönyv és novelláskötet szerzője. A Természetgyógyász Magazinban fitoterápia témakörben folyamatosan publikált.

Gyógynövényekről és drogokról készített fali táblái a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Farmakognózia és Fitoterápia Tanszékén az 1950-es évektől napjainkig segítik az oktatást. A PTE GYTK Farmakognóziai Intézet „Gyógynövények illusztrációkon” című állandó kiállításán 2008-tól láthatók akvarellmunkái és tusrajzai, amelyek 2011-ben a PTE ÁOK dr. Romhányi György aulájában is bemutatásra kerültek.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet 94 évet élt. Temetése 2019. október 16-án 13.00 órakor lesz a Pécsi Köztemetőben.

 

PTE GYTK Farmakognóziai Intézet munkatársai

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!