Az endometriózis felismerése, kezelése – interjú dr. Koppán Miklós professzorral

2019. október 25.

Dr. Koppán Miklós szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár, a Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója, az endometriózis szakértője, endoszkópos specialista is előadást tartott a Markusovszky Kórház kihelyezett egyetemi továbbképzésén. Ennek kapcsán készített vele interjút a vaol.hu a betegség felismeréséről, kezeléséről.

Mint mondja, kezelhető, de idült krónikus betegség az endometriózis, ami még a sikeres terápia után is képes újra fellángolni. Kialakulásának pontos hátterét nem ismerik, azonban feltehetően a hormontermelésben bekövetkezett változások állhatnak mögötte.

Úgy véli, hogy rendkívül fontos annak a szemléletnek a kialakulása – úgy a szülész-nőgyógyászok, mint a gyermekorvosok és a háziorvosok között –, hogy a ciklikus jellegű, a menstruációhoz köthető tünettan esetén gondolni kell az endometriózisra, és el kell küldeni specialistához a pácienst.
A professzor a nőgyógyászatban alkalmazott minimál invazív sebészeti eljárásokról is beszélt, hozzátéve, hogy az elmúlt tíz évben óriási fejlődés tapasztalható ezen a téren.

Forrás:

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!