Beszámoló a IX. pécsi „Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban” című versenyről

2019. november 18.

A Gyógyszerészeti Intézet évről-évre megrendezi az ötödéves gyógyszerészhallgatók számára a „Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban” elnevezésű expediáló és kommunikáció alapú tanulmányi versenyt.

A Gyógyszerészeti Intézet évről-évre megrendezi az ötödéves gyógyszerészhallgatók számára a „Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban” elnevezésű expediáló és kommunikáció alapú tanulmányi versenyt, ahol hallgatóink az eddig megszerzett tudásukon kívül a különböző betegtípusokkal való kommunikációs képességeiket is bemutathatják. A verseny hagyományosan minden év november közepén kerül lebonyolításra, így most 2019. november 14-én (csütörtökön) mérhették össze tudásukat és expediálási, valamint kommunikációs képességüket a magyar és az angol programban tanuló végzős hallgatóink. Az esemény ismét nagyon jó hangulatban telt. Jó volt látni a végzős gyógyszerészhallgatók hivatáshoz kapcsolódó pozitív hozzáállását, kiváló szakmai felkészültségét és jó kommunikációját. A szituációk kapcsán a betegeket alakító színészek feladták a leckét a hallgatóknak, nagyon életszerű helyzeteket teremtve, melyek megoldására kiváló, olykor a humort sem nélkülöző megoldásokat láttunk.

A korábbi évek tapasztalati alapján idén újragondoltuk a versenyt. Eddig az ötödévesek mindegyikének meghívott zsűri előtt kellett szerepelnie. Most a versenyt megelőzően, előválogatót tartottunk, amelyen mindkét képzési programból a legjobbak (az évfolyamok egyharmada) kapott lehetőséget, hogy éles versenyszituációban is kipróbálhassa magát. A hallgatók szakértő zsűri előtt bizonyítottak felkészültéségüket és rátermettségüket az előzetesen meghatározott „Várandósgondozás a gyógyszertárban” témakör szituációi kapcsán. Dr. Télessy István elnök mellett Dr. Ságiné Dr. Polics Éva szakgyógyszerész asszony, Dr. Pethő Gábor Professzor Úr, Hartung István és Dr. Fittler András tanárurak értékelték a szituációkat.

A verseny Intézetünk tavalyi tanévben megújult tanpatikájában került lebonyolításra, és idén a zsűri is itt nézte élőben az eset megoldásokat, a negyed- és ötödéves hallgatók és az érdeklődő kollégák külön teremben követték az eseményeket.

A verseny során a patikába betérő betegeket/klienseket 4 szituációban az ImproVokál Társulat színészei: Greff Dóra, Németh Eszter és Hir Bálint alakították nagy átéléssel és sikerrel.

A korábbi évek hagyományait folytatva hallgatóink az idén is miden szükséges anyagot megkaptak a sikeres felkészüléshez.

Ezúton is gratulálunk miden versenyző hallgatónknak, különösen az I. helyezést elért Klenovics Szilviának, a II. helyezést elért Varga Mátyásnak és a III. helyezést elért Varga Rékának, akik kiemelkedő szakmai és kommunikációs tudásukról adtak számot a verseny során feladatként kapott expediálási eset kapcsán. Gratulálunk Abedalqader Sana'a Mousa Mohammad angol programos hallgatónknak is, aki programjában kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

Ahogy eddig, úgy most is sok jó megoldást tapasztaltunk hallgatóink expediáló és kommunikációs felkészültségéről és hiányosságáról is. A most szerzett tapasztalatainkat, az eddigi évek gyakorlatát folytatva oktatásunk eredményességének fokozására és színvonalának növelésére fogjuk fordítani.

Végezetül pedig, köszönjük a zsűri minden tagjának a részvételét és szakmai javaslatát!

További képek a galériában érhetőek el.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!