Létrejött az Orvosi Képalkotó Klinika

2020. január 27.

A Kari Tanács 2019. decemberi ülésén elfogadta az Orvosi Képalkotó Klinika létrehozását, amit a Klinikai Központ vezetése kezdeményezett tavaly októberben. Az új klinika a Radiológiai Klinika és a Nukleáris Medicina Intézet összevonásából alakult. Az ülésen jóváhagyták a nem önálló Nukleáris Medicina Tanszék létesítését is az Orvosi Képalkotó Klinikán.

Az új hibrid módszerek ( SPECT/CT, PET/CT, PET/MR ) megjelenése olyan vizsgálatokat eredményezett, amelyeknél a nukleáris medicina és a radiológiai tudás egyaránt szükséges. A két klinika évek óta szoros együttműködésben dolgozik, összevonásuk a közös munkát erősíti, és kedvez a szakorvos utánpótlásnak is. Céljuk, hogy mindkét egységben képezzenek két szakvizsgával rendelkező kollégákat.

Módszerét tekintve a nukleáris medicina jelentősen eltér a radiológiai vizsgálatoktól, más ismereteket és más típusú munkaszervezést igényel, ezért további működése szempontjából kívánatos, hogy szakmai tevékenysége az Orvosi Képalkotó Klinikán belül önállóan folytatódjék, nem önálló Nukleáris Medicina Tanszékként.