Új pulmonológia tankönyv jelent meg

2020. február 27.

Mint minden klinikai szakma, úgy a tüdőgyógyászat is folyamatos fejlődésen megy át. Újabb diagnosztikus eljárások mellett újabb terápiás lehetőségek segítik az orvosokat a gyógyításban.

Ez a könyv a gyakorló orvos szempontjai szerint készült, azzal a szándékkal, hogy az orvostanhallgatók megismerkedjenek a pulmonológia alapjaival. Az anatómiai és kórélettani ismeretek felfrissítése után a legfontosabb kórképeket mutatjuk be. Vannak kórképek, melyek kezelése centrumokban történik, mint amilyen a cystás fibrózis. Ezekben az esetekben a gyakorlati megoldások a centrumokban dolgozó orvosoktól várhatók. Mások, melyek jóval gyakrabban fordulnak elő, mint amilyen az asthma bronchiale és a COPD, a tüdőgyógyászok mindennapi ellátására szorulnak. Ezeket a kórképeket érthetően nagyobb részletességgel tárgyaljuk.

A kórképek sok esetben átfedést mutatnak a belgyógyászat egyéb területeivel. Gondoljunk a tüdő embóliára, ami közös téma az angiológiával, az interstitiális tüdőbetegségekre, melyek több esetben az immunológiával közös gondolkodást igényelnek, a légzési elégtelenségre, az ARDS-re, melyek az intenzív terápia részei is, vagy a tüdőgyulladásra, ami az infektológiával közös ellátási feladatunk, vagy a pulmonális hypertoniára, a cor pulmonalera, melyek a kardiológiával kötik össze a pulmonológiát. Ezért nem csak az orvostanhallgatók, hanem a belgyógyász kollégáink számára is jó szívvel ajánljuk a könyvünket.

 

dr. Balikó Zoltán

dr. Sárosi Veronika

PTE I. Belklinika - Tüdőgyógyászati Tanszék

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!