A hasüregi daganatok terjedésének új módját azonosították pécsi kutatók

2020. március 3.

A petefészek, a vastagbél és bizonyos nyirokszervi daganatok hasüregi terjedése az egyik legnehezebben megoldható komplikációt jelenti az onkológiai betegellátásban. A hashártya bonyolult anatómiai viszonyai mellett ennek az állapotnak a pontos diagnosztikája sem megoldott.

Egy agresszív nyirokszöveti daganat (a diffúz nagy B-sejtes limfóma) terjedésének állatkísérletes vizsgálata során a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Immunológiai és Biotechnológiai Intézetében dr. Balogh Péter egyetemi tanár és munkatársai, más PTE-s intézetekkel és a Semmelweis Egyetemmel kollaborációban az egér hashártya felületén olyan speciális kötőhelyeket azonosítottak, amelyekhez nagy hatékonysággal kapcsolódtak a hasüregben lévő daganatsejtek. Ezeket a levélszerkezetre emlékeztető képleteket megjelenésük alapján „leveles limfoid aggregátumnak” (foliate lymphoid aggregate – FLAg) nevezték, ahonnan a daganatsejtek további nyirokszövetekhez is eljuthatnak.

Ezek alapján felvetődik, hogy a FLAg működésének gátlásával a daganatok hasüregi terjedése is mérsékelhető. A kutatók az OTKA által támogatott kutatás eredményeiről az egyik vezető nemzetközi immunológiai folyóirat, a Journal of Immunology januári számában számoltak be.

Fotó forrása:

jimmunol.org

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!