Betegtájékozató - Karanténpszichológia

2020. március 20.

Tájékoztató és segítség koronavírus fertőzés gyanúja esetén azoknak, akik karanténaba és/vagy megfigyelésre kerültek.

Összeállította: dr. Osváth Péter, PTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika,

Dr. Kurimay Tamás c. egyetemi tanár és munkatársai (Új Szent János Kórház) anyagának felhasználásával

 

Mint bizonyára már Ön is hallott róla, Magyarországon 2020. március 11-e óta járványügyi veszélyhelyzet lépett életbe a koronavírus fertőzések miatt. Az egészségügyi rendszer igyekszik felkutatni a fertőzött személyeket, valamint azokat is, akik a fertőzés veszélyének lehettek kitéve, vagy potenciálisan fertőzöttek. Ön most azért van itt, mert felmerült a gyanúja, hogy Ön is megfertőzödött, így önmaga és környezete számára is járványügyi kockázatot jelenthet.

A fentiek miatt saját és környezetének biztonsága érdekében karanténban kell lennie, vagyis szigorúan kerülnie kell az érintkezést szeretteivel és környezetének tagjaival.

 A koronavírussal kapcsolatosan tájékozódhat a folyamatosan frissülő hivatalos oldalakon is:

Miért van erre szükség, hiszen nem is érzem magam betegnek, semmi bajom nincs!

A koronavírus egyesek szervezetében gyakran tünetmentesen van jelen, szaporodik és utat talál a külvilág felé, ezáltal a tünetmentes személy már ebben az időszakban is a megbetegedés kockázatának van kitéve és megfertőzheti a környezetét is. Annak érdekében, hogy az Ön egészségi állapotromlásának és környezete megfertőződésének lehetőségét csökkentsük, a következő két hétben az Ön általános állapotát, az esetlegesen megjelenő, koronavírus fertőzéssel összefüggő tüneteit folyamatosan nyomon fogjuk követni. Az esetleges fertőzés kimutatására több vizsgálatot és tesztet is fognak végezni ittléte során.

Meddig tart ez?

A karantén ideje a jelenleg ismert lappangási időszakot figyelembe véve legalább 2 hét a fertőzött személlyel történt utolsó kontaktus napjától számítva.

Mit kell tennem, hogy előbb hazamehessek?

A vírus jelenleg ismert lappangási ideje mindannyiunkat arra kötelez, hogy ezt az időt Ön a megfigyelésünk alatt töltse. Közérzetének, panaszainak, problémáinak megosztása mindannyiunk érdeke. Ezek alapján az Ön egészsége érdekében minden szükséges teendőt és vizsgálatot az egészségügyi ellátó személyzet végez el. Így ezzel kapcsolatban Önnek további teendője nincsen.

Mikor látogathat a családom, barátaim?

Családja és barátai biztonsága érdekében a karantén ideje alatt sajnos látogatási tilalom van érvényben. Természetes, hogy szeretteivel aggódnak egymásért, ezért nagyon fontos, hogy rendszeres kapcsolatot tudjon tartani a hozzátartozóival, erre az elektronikus kommunikációs csatornákon (telefon, email, chat, skype) nyílik lehetősége.

Hogyan fogom eltölteni az időt? Mi lesz velem így két hétig?

Ittlétének fontos, társadalmi, népegészségügyi célja van. Ugyanakkor érthető, hogy ez egy váratlan, kényszerű helyzet Önnek is, ahogy mindannyiunknak és nem könnyű ezzel megbirkóznia. Tisztában vagyunk azzal, hogy mindez korlátokat jelent, felborítja eddigi életét, felülírja elképzeléseit és terveit. Lehetősége van, hogy elektronikus kommunikációs eszközökön keresztül tartsa a kapcsolatot családjával, munkatársaival, barátaival, vagy olvasson, filmet nézzen, zenét hallgasson, vagy egyéb tevékenységeket végezzen. Ezzel el tudja tölteni az idejét  és tartalmat ad napjainak.

Mivel a folyamatos hírbeáramlás és az ellentmondásos információk fokozhatják szorongását,  javasoljuk, hogy csak megbízható forrásokat böngésszen és napirendje részeként naponta csak egy-két alkalommal tájékozódjon az aktuális járványhelyzettel kapcsolatban. A hiteles tájékoztatás érdekében forduljon bizalommal az intézmény munkatársaihoz.

Javasoljuk, hogy tartsa magát valamilyen felállított napirendhez, ebben az itteni keretek, a külvilághoz kötődő tevékenységek és kapcsolatok is támpontot jelenthetnek. A napirend mellett az alvás-ébrenlét ritmusának fenntartása is elengedhetelen, ez közérzetére, hangulatára is kedvező hatással van. Ha teheti, minél kevesebb időt töltsön az ágyban. Bár élettere most jelentősen megváltozott, a fizikai aktivitás, mozgás, torna fontos és hasznos elfoglaltságot jelent. Ezért bíztatjuk és támogatjuk, hogy a lehetőségekhez mérten minél aktívabban töltse el a megfigyelés idejét.

A személyzet részéről mi is igyekszünk ezt a helyzetet a lehetőségeinkhez mérten komfortossá tenni. Kérjük, tartsa szem előtt, hogy mindez az Ön és környezete biztonságának érdekében történik. A szabályok betartásával Ön nagyon sokat tud tenni azért, hogy szerettei és a környezetében élők elkerüljék a fertőzést. Ennek érdekében számítunk maximális együttműködésére,  kérjük és várjuk felelős viselkedését. Ezzel sokat tud segíteni, hogy minél könyebben átvészeljük ezt a nehéz időszakot.

Kinek szólhatok, ha valami gondom van? (Amennyiben Ön egészségügyi intézményben tartózkodik)

Folyamatos orvosi és nővéri jelenlét van az épületben, ha problémája, fontos igénye van, jelezzen nekünk! Egészségügyi állapotának követésére, az ezzel kapcsolatos problémák kezelésére kiképzett személyzet dolgozik az osztályon, hozzájuk ilyen jellegű problémákkal bármikor fordulhat. Ha lelkileg a helyzet nagyon megterheli, pszichológiai segítség, támogatás is rendelkezésére áll.

Szükség esetén este 7-től reggel 7-ig azonnali telefonos segítséget is kaphat a PÉCSI SOS ÉLET Telefonszolgálat ingyenesen és anonim módon hívható telefonszámán is : 0680/505-390

 

Önnel vagyunk, együtt vagyunk ebben a nehéz helyzetben.

Minden erőfeszítésünk arra irányul, hogy mielőbb gyógyultan, kiegyensúlyozott testi és lelkiállapotban térhessen vissza szerettei körébe.

Ehhez kérjük az együttműködését, hiszen célunk közös, és ezt csak közös erőfeszítésekkel tudjuk elérni.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!