Hogyan éljünk túl izoláció idején? Pécsi szakértők válaszolnak

2020. március 31.

Karunk Magatartástudományi Intézetének kutatóival, Gács Borókával és Tiringer Istvánnal beszélgetett Stemler Miklós arról, hogyan reagál agyunk a magányra, milyen élettani hatásokkal jár ez, milyen módszerekkel lehet oldani a szorongást, és hogyan lehet ép ésszel átvészelni a folyamatos összezártságot.

A cikkből kiderül, hogy ilyen, egész társadalmakat érintő izolációra a modern korban nem volt példa, maximum a középkori pestisjárványok idején lévő karanténok idején. A kutatások azt mutatják, hogy az izoláció és a magány hosszú távon jelentős negatív élettani és életmódi hatásokkal jár, növeli a súlyos megbetegedések és az elhalálozás esélyét, emellett a depresszió kialakulásának is kockázati tényezője, illetve annak tünete, következménye is lehet.

Az interjúban tanácsok fogalmazódnak meg azzal kapcsolatban, mit tehetünk azért, hogy könnyebben vészeljük át ezt az időszakot, miként segíthet ebben az online jelenlét, hogyan tanulhatunk belőle.

A beszélgetés kitér az összezártság jelenségére is, a folyamatos közelség stresszhatásaira, valamint ezek enyhítésének módjaira, az empátia fontosságára.

Forrás:

hvg.hu

Fotó:

sky.com

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!