Egy éven belül elkészülhet a koronavírus elleni védőoltás

2020. április 1.

Számos országban folytatják már a koronavírus elleni lehetséges gyógyszerek tesztelését, és az utóbbi napokban több helyen is bejelentették, hogy azokat belátható időn belül embereken is elkezdik kipróbálni - olvasható a Magyar Nemzetben.

A lap sajtóértesülésekre hivatkozva arról ír, hogy temesvári rákkutatók a koronavírus elleni lehetséges védőoltást tesztelnek. Az OncoGen Kutatóközpontban már befejezték a védőoltás szintetizálását, így akár egy hónap múlva kezdenék az első, embereken végrehajtott teszteket. Az oltóanyagot nem a klasszikus módon állították elő, ezért a vakcina nem igényelt állatokon elvégzett kísérleteket. Az ellenanyagon dolgozó kutatók jelenleg is emberi sejteken végeznek tesztelést, és ha az immunrendszer aktiválódik és antitesteket fejleszt, a szert élő emberen is kipróbálja a csapat.

A Magyar Nemzet emlékeztet rá, hogy más források szerint Oroszországban akár 11 hónap múlva elkészülhet a vakcina, miután sikeresen vették a fejlesztések első szakaszát. Kínában is megkezdték a koronavírus génmanipulációs módszerekkel kifejlesztett védőoltásának tesztelését, és az Amerikai Egyesült Államokban is két hete végzik az első SARS–CoV–2 vakcina tesztelését.

Magyarországon, a Pécsi Tudományegyetemen is izolálták már az új vírust, a genomját is feltérképezték, ami a vakcina kifejlesztésének előfeltétele. Zsigmond Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete védőoltási munkacsoportjának vezetője a lapnak korábban elmondta: az úgynevezett passzív immunizálás azt jelenti, hogy bizonyos kórokozó elleni specifikus antitestek (a már kész ellenanyag) bejuttatásával hoznak létre immunitást. A kész ellenanyag azonban nem alakít ki hosszú távú immunválaszt, csupán néhány napig, hétig ad védettséget, amíg ki nem ürül a szervezetből. Az aktív immunizálás kritériumainak megfelelő vakcina létrehozása, amikor az a cél, hogy megelőzzenek egy betegséget és hosszú távú védettséget nyújtsanak, jóval több időt vesz igénybe.

Forrás:

teol.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!