Baloghné Bula Erika ápolónő második helyezést ért el az „Ápolói hivatás a 21. században” című esszépályázaton

2020. június 22.

A Magyar Ápolási Egyesület Zala megyei szervezete az „Ápolói hivatás a 21. században" címmel esszépályázatot hirdetett a területen dolgozók körében. A Kanizsai Dorottya Kórházban tartott díjátadón az írásokból összeállított könyvet is bemutatták.

Dr. Brünner Szilveszter, az intézmény főigazgató főorvosa beszédében emlékeztetett: a kórházi dolgozók szeretet nélkül nem végezhetnék munkájukat. Elhangzott, hogy az Egészségügyi Világszervezet az idei évet Florence Nightingale 200. születésnapjának tiszteletére az ápolók és a szülésznők évének nyilvánította. Nightingale egykor azzal tett nagyot, hogy felismerte a higiénia fontosságát. A főigazgató kiemelte, hogy hatalmas fejlődésen ment át az ápolás tudománya az elmúlt kétszáz évben, az ápolók előtt számos kihívás áll. Meg kell felelniük a betegek, az orvosok elvárásának, folyamatosan tanulniuk kell, és közben oktatnak is. Mindenkinek más a története, az indíttatása, ezt fogja össze a most megjelent kötet.

A pályázatot kiíró megyei szervezet elnöke, Boros Károlyné elmondta: az érdeklődők bepillantást nyerhetnek az egészségügyi és szociális rendszer működésébe, a hivatásukat gyakorlók szakmaiságába, de olvasás közben átélhetik napi örömeiket és küzdelmeiket is. A leírásokból megismerhető, miért választották az ápolói hivatást, milyen tapasztalataik vannak.

A 19 beérkezett pályázatot szakmai zsűri értékelte két kategóriában. A szerzők iskolai végzettsége az OKJ-s ápolóhallgatótól egészen a kiterjesztett hatáskörű, egyetemi végzettségű ápolóig terjedt.

Az „Ápoló leszek” kategória nyertesei: 1. Pappné Szekeres Piroska Tünde (Budapest, Országos Sportegészségügyi Intézet, Sportkórház), 2. Simon Viktor (Budapest, Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája), 3. Punkné Teiter Katalin (Veszprém, Máltai Szeretetszolgálat).

A „Mindennapok ápolói” kategória nyertesei: 1. Petesné Kosaras Tünde (Nagykanizsa, Kanizsai Dorottya Kórház, pszichiátria osztály), 2. Baloghné Bula Erika (Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ, érsebészeti osztály), 3. Bogdán Veronika (Sármellék, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza, Sárga Rózsa Időskorúak Otthona) és Kardos Ildikó (Sümeg, Szent Kamill Idősek Otthona).

Különdíjat kapott Töröcsik Mónika (Mosdós, Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, krónikus belgyógyászat), Sziráczki Erika (Zalaegerszeg, Zala Megyei Szent Raffael Kórház, patológiai osztály), Bogatin Gyöngyi (Kanizsai Dorottya Kórház, traumatológia osztály).

Forrás:

Zalai Hírlap

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!