Csúcskategóriás CT-készülékkel bővült a Klinikai Központ eszközparkja

2020. augusztus 3.

Ünnepélyes keretek között adták át július 31-én azt az ultramodern képalkotó diagnosztikai berendezést, ami a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Orvosi Képalkotó Klinikájának Rákóczi úti telephelyén működik majd. A Klinikai Központban évente mintegy 53 ezer komputertomográfiás vizsgálatot végeznek a dél-dunántúli régióból érkező betegeken.

A Pécsi Tudományegyetem új CT-készüléke – melynek beszerzését az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közvetítésével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs engedélyezte – nagy mértékben támogatja a koronavírus járvánnyal kapcsolatos képalkotó diagnosztikát. A Járvány Elleni Védekezési Alapból mintegy 133 millió forintért vásárolt, modern CT-berendezés képes kimutatni a koronavírus-fertőzésre jellemző elváltozásokat, és bármilyen egyéb elváltozást is, segítve ezzel a pulmonológiára és az infektológiára érkező betegek kezelését. A CT-vizsgálat során ugyanis válasz kapható olyan kérdésekre, amelyek egyéb képalkotó diagnosztikai módszerekkel – ultrahang, röntgen – nem adhatók meg.

Az új készüléket Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkár, dr. Miseta Attila, a PTE rektora, és dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központjának elnöke adta át ünnepélyes keretek között. A berendezést dr. Bogner Péter, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója és Ascsillán Endre, a GE Magyarország alelnöke mutatta be a sajtó képviselőinek.

Az ultramodern orvosi eszköz számos területen támogatja a társklinikák működését a fekvő-, és a járóbeteg ellátásban egyaránt, a kapacitásbővülésnek köszönhetően pedig a jövőben még több onkológiai és kardiológiai vizsgálat lesz elérhető, csökkentve a várakozási időt. A csúcskategóriás CT a „Hunchest 2” elnevezésű, országos népegészségügyi tüdőszűrő program vizsgálataiban is komoly szerepet kap majd.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs