Európai kiválósági központ lesz a PTE Idegsebészeti Klinikája

2020. szeptember 17.

Európa kiemelkedő idegsebészeti képzőhelyei között kapott helyett a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti klinikája, egyedüliként Magyarországon. A pécsi klinika kiválasztása jól tükrözi a Pécsett folyó idegsebészeti oktatás-kezelés-kutatás nemzetközi színvonalát.

 

Stemler Miklós írása

 

Berlin, Genf, Liverpool és Milánó: többek között az ott található, világszerte elismert idegsebészeti klinikákkal együtt került fel a pécsi idegsebészeti klinika az egymillió eurós támogatással létrehozott európai idegsebészeti kiválósági képzési központok hálózatára, amely az összeurópai idegsebész képzés magasabb szintre emelését szolgálja. Az AENEID program révén egyrészt a kontinens minden tájáról érkeznek majd a pécsi klinikára rezidensek és posztgraduális képzésben részt vevő hallgatók, másrészt pedig a pécsi fiatal idegsebészek is korán bekerülnek a nemzetközi tudományos vérkeringésbe, és garantáltan a legjobb szakemberektől és a legkorszerűbb eszközök révén tanulhatnak.

„Külön büszkeségre ad okot, hogy a kelet-európai régióból Pécsen kívül összesen egy intézmény, a belgrádi klinika lett a hálózat része; ők a perifériás idegsebészet, mi pedig a neurotraumatológia posztgraduális képzéséért felelünk. Legalább ennyire fontos, hogy képzőhelyként a mi hallgatóink is bekerülnek ebbe a rendszerbe, és az Európában elérhető legmagasabb színvonalú képzésben részesülhetnek” – mondja dr. Büki András, az Idegsebészeti Klinika igazgatója.

A pécsi részvétel hosszú évek munkájának eredménye, hiszen a neurotraumatológiai kutatások és kezelési módszerek terén a pécsi klinika kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, eszközparkja világszinten is kifejezetten korszerűnek számít – ezen belül is kiemelkedő az a neuromonitor rendszer, amely valós időben teszi lehetővé az agy vérellátási rendszerének és hőmérsékletének figyelését.

Emellett, mint azt a program helyi koordinációjáért felelős dr. Tóth Péter hangsúlyozza, a klinika nagy hangsúlyt fordít a fiatal pécsi szakorvosok és szakorvosjelöltek külföldi képzésére és tudományos partneri viszonyok kialakítására. Mindez pedig természetesen visszafelé is működik, Pécsett is gyakran fordulnak meg a partnerintézmények kutatói és orvosai.

Az első hallgatók és szakorvosjelöltek érkezése tavaszra várható, a fiatal orvosok két-két hónapot töltenek majd el az egyes területekért felelős kiválósági központokban Bár a képzési program volumenéhez mérve az egymillió eurós össztámogatás akár szerénynek is mondható, Büki András véleménye szerint a részvétel révén nyert kapcsolati tőke felbecsülhetetlen értékű mind a nemzetközi kapcsolatok erősítése, mind pedig az utánpótlásképzés terén.