Alzheimer Világhónap és Alzheimer Világnap – szeptember 21.

2020. szeptember 17.

A szeptember az Alzheimer Világhónapja, szeptember 21-e pedig az Alzheimer Világnap. Világszerte egyre több ország csatlakozik az Alzheimer világhónap célkitűzéseihez. A kezdeményezést az Alzheimer’s Disease International nevű szervezet indította 2012-ben, és egyre több ország csatlakozik hozzá. Célja, hogy felhívja a figyelmet az Alzheimer-kórra és más demenciákra, a tévhitek eloszlatásának és a társadalmi összefogásnak a szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek a javítására.

Az Alzheimer-kór a gondolkodás és a megismerési funkciók beszűkülésével, magatartásválto­zással, elbutulással, majd gyors biológiai leépüléssel járó betegség. 2010-ben 35 millió demens beteg élt a Földön, 2030-ra előreláthatólag mintegy 65 millió ember szenved majd demenciában. Előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik, a 65 év felettiek kb. 5 százalékát, a 80 év felettiek kb. 20 százalékát érinti. Magyarországon megközelítőleg kétszázezren szenvednek ebben a betegségben. A betegség az érintettek, a család és a barátok számára nagyon megterhelő folyamat, és komoly változást jelent az életükben.

Az Alzheimer Café Pécs 2015-ben kezdte meg működését. Programjain a demenciával érintett betegek, családtagjaik, gondozóik találkozhatnak. Egy csésze kávé mellett, támogató légkörű beszélgetések zajlanak, ahol megoszthatják tapasztalataikat, lelki támogatást kaphatnak és tanácsot kérhetnek a szakemberektől minden hónap harmadik csütörtökjén, 17 órakor, a Zsolnay Negyed Herkules-műhelyében. A koronavírus járvány ideje alatt online előadások, ajánlások segítik az érintetteket.

Az Alzheimer Café Pécs alapítója és háziasszonya: dr. Heim Szilvia oktató családorvos, állandó szakmai tanácsadója pedig dr. Kovács Attila pszichiáter főorvos.

Az idei világhónap, illetve világnap alkalmából, a Pécsi Tanulófesztivál keretein belül, az Alzheimer Café Pécs szervezésében kerül sor a Szekeres Csaba - Gáspár Judit alkotópáros "Hűség" című dokumentumfilmjének pécsi bemutatójára, szeptember 24-én, 17 órától, a Civil Közösségek Házában. A vetítés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A film meghívóját a mellékletben olvashatják.

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!