Egy magyar orvos tudja, hogyan lehetne itthon évente 60 ezer ember életét megmenteni – interjú dr. Hegyi Péterrel

2020. november 18.

Dr. Hegyi Péter a világon elsőként létesített Transzlációs Medicina Központot Pécsett. Azon dolgozik, hogy a kutatási eredmények minél gyorsabban visszajussanak a betegellátásba. Erre soha nem volt még olyan égető szükség, mint most, koronavírus-járvány idején. Dr. Hegyi Péter professzorral, a Transzlációs Medicina Intézet igazgatójával a hvg.hu készített interjút.

„Ha minden tudásunkat, beleértve az összes terápiás lehetőséget visszaforgatnánk a gyógyításba, a betegek kórházban töltött idejét két-három nappal, a költségeket huszonöt százalékkal, a halálozást pedig kétharmadával lehetne csökkenteni” – mondja dr. Hegyi Péter, aki belgyógyász, gasztroenterológiai és klinikai farmakológiai szakvizsgája mellett tizenkét-tizenkét évet töltött a betegellátásban és az alapkutatásban, szakterülete a hasnyálmirigy-gyulladás. A professzor Angliában és az Egyesült Államokban is bekapcsolódott a betegséggel kapcsolatos kutatásokba, így találkozott először a transzlációs medicinával. „Ez mindaz a tudás, amely a kutatások során felhalmozódik, és amelyet a lehető leggyorsabban lehet hasznosítani a gyógyításban” – foglalja össze annak a lényegét, hogyan lehet kapcsolatot építeni az orvostudomány két ága, a kutatás és a gyógyítás között.

Ami az eddigi eredményeket illeti, az orvos példaként említi, hogy harminc-negyven évvel ezelőtt még népbetegség volt, a populáció tíz százalékát érintette a fekélybetegség, ám a kutatók felfedezték, hogy sav váltja ki a betegséget, és erre sikerült megtalálni a gyógyszert. De a transzlációs medicinának köszönhetően derült ki az is, hogy az elhízás milyen hatással van az új típusú koronavírus-fertőzés kimenetelére. „Egyértelműen kimutatható, hogy az elhízott embereknél 3,5-szeresére nő meg a rizikója a haláleseteknek, vagy annak, hogy mesterséges lélegeztetésre lesz szükség” – magyarázza, miért értékelődik fel egy járványban, hogy gyorsan, jó döntéseket hozzanak az egészségügyben.

A pécsi központ és egy nagy nemzetközi konzorcium szintén a világon elsőként kidolgozta a transzlációs medicina módszertanát, amelyet másfél évnyi munka után idén májusban publikáltak is. „Ebben benne van, hol kellene változtatni az egészségügyi finanszírozáson, oktatáson és betegellátáson ahhoz, hogy jobb eredményeket érjünk el” – hangsúlyozza az orvos, aki szerint ha megnézzük a statisztikai adatokat és a hetvenöt év alatti halálozást vesszük figyelembe, akkor Európában 1,7 millió ember hal meg évente.

A pécsi központban az orvosok most azon dolgoznak, hogy a koronavírus által veszélyeztetett idős, krónikus betegeket megvédjék a járványtól. Akció- és kutatócsoportot állítottak fel a Transzlációs Medicina Alapítvánnyal és a Heim Pál Gyermekkórházzal közösen, hogy csökkentsék a koronavírus okozta egészségkárosodás mértékét és a halálozást. Pécsett egészségügyi tanácsadást indítottak 60 éven felülieknek, hogy min változtassanak arra az esetre, ha elkapnák a vírust és mérsékelni szeretnék a várható egészségkárosodást. Itt szó van életvitelről, mozgásról, táplálkozásról, a dohányzásról való leszokásról – a programba eddig 40 pécsi kapcsolódott be.

Hosszú távon a professzor célja az, hogy Magyarország vezető egyetemein és kórházaiban is meghonosodjon a transzlációs medicina szemlélete. Hegyi Péter szeretné, ha ennek a területnek hálózata alakulna ki Magyarországon, jelenleg a székesfehérvári kórházban, illetve a Heim Pál Gyermekkórházban működik transzlációs részleg, de jelen van már másutt is. Tervben van az is, hogy megalkotják a nemzeti transzlációs medicina programot – az erről szóló rendelet már a Magyar Közlönyben is megjelent. A program kidolgozásáért az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Innovációs és Technológiai Minisztérium felel.

Forrás:

hvg.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!