A Transzdiszciplináris Kutatások Intézete és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara együttműködése

2020. december 9.

A Dél-Dunántúli Gazdaság dr. Sík Attila professzorral, a Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének igazgatójával készített interjút arról, mit jelent a transzdiszciplinaritás, hogyan hasznosul ez a megközelítési mód az életben, miként hat az üzleti és az innovációs szféra képviselőivel, valamint a nagyközönséggel való kapcsolattartásra.

A nyilatkozatból kiderül, hogy a transzdiszciplinaritás folyamatán keresztül új módszertani megközelítésekkel és a hatékony kommunikáció kialakításával kapcsolják össze a különböző tudományterületek, a gazdasági és a civil szféra szereplőit. Olyan teret kívánnak biztosítani, amely megkönnyíti és ösztönzi az egyes ágazatok közötti együttműködést és munkamegosztást oly módon, hogy az nemcsak a résztvevők, hanem a társadalom egészét szolgálja. Az intézet eltökélt szándéka, hogy továbbfejlessze és alkalmazza a transzdiszciplinaritás fogalmát a kutatások területén is. Kutatók és szakmabeliek egyaránt hozzájárulnak egyedi szakértelmükkel ahhoz a folyamathoz, melynek lényege, hogy különböző szakterületeknek a megértését, a feldolgozását komplex egységként, projektként kezeljék, ne pedig csak egy bizonyos, kiemelt részét próbálják meg értelmezni. A kihívásokkal teli, izgalmas és sokszínű munka folyamán nemzetközileg elismert szellemi tudás születik az új módszereknek és megközelítéseknek köszönhetően.

A transzdiszciplinaritás filozófiája elkötelezett bevonó stratégiája mellett, melynek lényege a jól működő, célorientált kapcsolatépítés az üzleti és innovációs szféra képviselőivel, valamint a nagyközönséggel. Az intézet nemcsak a tudományos oktatásra és különböző fórumok rendezésére fektet nagy hangsúlyt, hanem olyan, a hétköznapi emberek számára szervezett tudományos, mégis közérthető programsorozatokra is, mint például a Brain Awareness Week (Agykutatás Hete), vagy az Art of Ageing Conference and Festival (Kortalan Tudomány Konferencia és Fesztivál).

Nemzetközi szinten is aktív az ITD, 2018 tavasza óta hivatalosan is az EIT Health (Európai Innovációs és Technológiai Intézet) nemzetközi hálózatának tagja, ahol a feltörekvő tehetségeket kötik össze az iparági szereplőkkel, befektetőkkel. Ezen együttműködésből innovatív termékek, szolgáltatások és vállalkozások születnek, továbbá az innováció előmozdításával megoldásokat kínálnak arra, hogy az európai polgárok hosszabb és egészségesebb életet élhessenek.

Az intézet csatlakozott a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által megálmodott ITT & MOST Nemzetközi Online Üzletember Találkozóhoz is.

Forrás:

Dél-Dunántúli Gazdaság

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!