Az ünnepek alatt is legyünk körültekintőek!

2020. december 11.

Tipikus karácsonyi balesetek a sürgősségi szakember szemével

Az ünnepi készülődés során érthető, ha felfokozott lelkiállapotba kerülünk. Felpörgött életünkben nem kevés stresszel jár, hogy mindennel időben szeretnénk végezni. Épp ezért az ajándékok beszerzése, a faállítás, a főzés és az egyéb teendők közepette óvatlanabbak lehetünk, ami akár balesetekhez is vezethet. Ezek előfordulási gyakoriságáról, típusairól is beszélgettünk dr. Kanizsai Péter egyetemi docenssel, a PTE Klinikai Központja Sürgősségi Orvostani Tanszékének vezetőjével.

 

Schweier Rita írása

 

-Ha rangsorolni kellene a karácsonykor előforduló balesettípusokat előfordulásuk gyakorisága alapján, akkor melyik állna az élen, és hogyan alakulna a további sorrend?

-A traumás balesetek közül a fenyőfa faragása kapcsán gyakorta előfordulnak kézsérülések, és ide sorolhatók a tipikus konyhai balesetek is, a vágások, égések. Csúszós időben főként az idősek jelentkeznek esésekkel, legtöbbször csukló- és csípőtáji töréssel jönnek hozzánk. A belgyógyászati jellegű "balesetek" közé sorolandó az áramütés - általában az izzósor kipróbálásakor -, továbbá az étkezéssel kapcsolatos betegségek: az epegörcs, a gyomorrontás, a hasnyálmirigy-gyulladás. Ne feledkezzünk meg a pszichiátriai esetekről sem, a magány és az izoláció miatt gyakoribbak az  öngyilkossági kísérletek is.

-Melyik korosztály jelenik meg a leggyakrabban az ünnepi időszakban a sürgősségin?

-Főként az idősebbek, de gyakorta jönnek a "fafaragók" is, minden korosztályból.

-Voltak-e kiugróan nehéz évek, ünnepek ebből a szempontból, amikor nagyon megnőtt a sürgősségi látogatottsága?

-Ezt nem mondanám, ez az arány minden évben nagyjából hasonlóan alakul.

-Mire számít idén, életünk talán legnehezebb karácsonyán?

-COVID-os betegekre, és mellettük több magányos, mellőzött, idős emberre is, akiket a család teherként él meg. Sajnos ez egy nagyon szomorú, de tipikus jelenség. Jellemzően kicsivel alacsonyabb most nálunk a forgalom, és talán ez várható az ünnepek alatt is. Az ellátókra azonban jóval nagyobb pszichés teher hárul a korábban megszokottnál, hiszen mindenki túlórázik, az ünnepek alatt is többet kell vállalnunk. Elmaradnak a közös ünnepségeink is, amik minden évben sokat jelentettek a csapatszellem erősítésében.