„Segítség a Segítőknek”

2020. december 15.

2020 mindannyiunk számára nehéz év volt, sok tekintetben. Szenvedtünk és szenvedünk a bizonytalanságtól, a szorongástól, féltettük és féltjük az egészségünket, a kapcsolatainkat vagy a megélhetésünket. Most talán nagyobb szükségünk van arra, hogy egymásba kapaszkodjunk, mint valaha. Bár a helyzetet nem tudjuk megváltoztatni, azt megválaszthatjuk, hogyan reagálunk arra. Egy lehetőség a választásra az együttérzés, az elfogadás és a kedvesség mások és önmagunk felé.

 

Kedves Orvostanhallgatók és Egészségügyi dolgozók!

Az Orvosi Oktatásfejlesztési és Kommunikációs Tanszék és az ÁOK Egészségpszichológiai Konzultációs Szolgálat munkatársai szeretnének egy kezdeményezést megosztani Önökkel egymás segítése és a szolidaritás jegyében, ez a „Segítség a Segítőknek”. Célja, hogy hozzáférést és teret biztosítson olyan forrásokhoz, önsegítő anyagokhoz, eseményekhez, amelyekkel támogathatjuk jóllétünk fenntartását a pandémia idején.

Szeretettel várják az ookt@aok.pte.hu címre a kollégák és az önkéntes hallgatók gondolatait, történeteit, amiket szívesen megosztanának egymással ennek jegyében!

A kezdeményezés facebook oldala.

Néhány példa a segítő anyagokra, eseményekre, forrásokra, élményekre

Légy K.I.T.A.R.T.Ó.!

Bálint-csoportok

A Bálint Társaság havonta több alkalommal díjmentes Bálint-csoportokat indít az egészségügyi szakemberek számára. Ezekkel egy olyan teret szeretnének biztosítani, ahol a külső és belső konfliktus megosztására, közös gondolkodásra, a nehézségtől való eltávolodásra van lehetőség. A részletekről és a jelentkezésről az alábbi linken olvashatnak:

Bálint csoportok hivatalos oldala

Hanganyagok a betegek megnyugtatására

Dr. Somogyi Erika létrehozott egy Hipnoword nevű applikációt, ami jelenleg 10 hanganyagot tartalmaz a következő témakörökben: onkológia, fájdalomcsillapítás, MR-vizsgálatra való felkészülés, immuntréning, felkészülés műtétre, test-lélek egyensúlya.

Az applikáció Google Play linkje

App Store linkje

A hanganyagok célja az egészségügyi szakemberek segítése a betegek megnyugtatására a hipnoterápiában alkalmazott eszközökkel.

Webinárium a traumatikus sokk oldására

A Somatic Experiencing Hungary kétórás webináriumot szervez, amelyen egy rövid, módszertani ismertetést követően Abi Blakeslee két élő bemutatót vezet, azt követően pedig megnyitják a teret a felmerülő kérdéseknek. Az SE® egy úttörő, testorientált megközelítés a trauma tüneteinek oldására, ami a traumatikus emlékek feldolgozására, az idegrendszer megnyugtatására és a testben rekedt traumatikus sokk oldására fókuszál. Ezt a webinart kifejezetten a segítő szakmákban dolgozók számára nyitják meg, beleértve a mentális egészséget, az orvostudományt, a fizikai- és foglalkozásterápiákat, a bodyworköt, a függőségkezelést, az elsősegélynyújtást, az oktatást, és más területeket.

A webinar részvételi díja: 5. 000 Ft

Időpontja: 2021. január 14. 18:30-20:30

A zoom-eseményre itt lehet regisztrálni.

Támogatók keresése

Az AKUT Pécs Alapítvány a Pécsi Sürgősségi Betegellátó Osztály dolgozóinak rekreációs tevékenységéhez szükséges sporteszközök beszerzéséhez keres támogatókat.

Ha lenne a karácsonyi angyaluk, akkor keresse őket a deak.andras@pte.hu email címen!

„Szívünk Kamrája” - betegsimogató szoba a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben

„Mi most úgy szeretjük a betegeinket, hogy megvalósítottuk számukra a „Szívünk kamráját”, azt a helyet, ahol a látogatási tilalom alatt is találkozhatnak a szeretteikkel. Mi nemcsak szívvel, hanem lélekkel is dolgozunk, és a járvány alatt sem feledkezhetünk meg arról, hogy nemcsak koronavírussal fertőzöttek, hanem szívbetegek is vannak. Empátiával fordulunk a betegeinkhez, ezért nem volt nehéz elképzelni, milyen fájdalmas karácsony közeledtével a látogatási tilalom. Magyarországon elsőként a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben álmodtunk meg egy olyan formabontó megoldást, amely lehetővé teszi, hogy a látogatási tilalom alatt is megérinthessék egymást a nálunk gyógyulók és hozzátartozóik.

A „Szívünk kamrája" egy olyan innovatív kivitelezés, amelynek lényege, hogy egy két bejárattal rendelkező teremben plexi falakkal leválasztottunk egy kis szobát, így a hozzátartozók úgy tudnak a szívbeteg gyermekekkel és felnőttekkel találkozni, hogy közben nem szegik meg a látogatási tilalmat. A látogatók tulajdonképpen nem lépnek be az épületbe, ugyanis a kórház Fehér Holló utcai bejáratánál található két üvegajtó közötti zsilipes részt alakítottuk át betegsimogató szobává. A benn fekvő páciensek egy másik ajtón lépnek majd be a "Szívünk kamrájába", amelyben egy kerek ablaknak köszönhetően egyszer használatos, vállig érő műanyag kesztyűt viselve meg is érinthetik egymást.

Az emberi érintés teremtő és életben tartó szükségletünk, olyan, akár a lélegzetvétel. Az érintésnek gyógyító és életet meghosszabbító hatása is van, ezért december 5-e és január 5-e között minden nap dél és 16 óra között félórás beosztásban lehetővé tesszük a nálunk gyógyulóknak a találkozást és az érintést. Osszátok a jó hírt, hogy ilyen is van Magyarországon, mert nincs lehetetlen!”

„Arctalan Hősök” - Kampány az egészségügyi dolgozók mentális megsegítéséért

Az Arctalan hősök kampányával támogatják a frontvonalban harcolókat - Forbs.hu cikk

A paksi Mentőállomás bajtársainak közreműködésével készült videóklip linkje.

Önkéntes hallgatóink élményei

Ki van a maszk mögött?

„Ez az elmúlt két hét, amit a mintavételezéssel töltöttünk, sokkal inkább pszichológiai szempontból volt érdekes, mint gyakorlati oldalról. Az orrgarat hátsó falát megtalálni nem számított nagy kihívásnak, azonban a sokféle ember érzelmeivel, félelmeivel, fenntartásaival és gondolataival foglalkozni, és azzal megbirkózni már nehezebb feladatot jelentett. 

Az egyik alkalommal egy fiatal óvónő érkezett és azt mondta, hogy neki még sose végeztek ilyen vizsgálatot, ezért nagyon fél. Kérdezte, hogy megfoghatja-e a kezem. Tudtam, hogy megnyugtatja majd, ha érintéssel bátorítom, ezért azt mondtam neki, természetesen, sőt, bátorítólag kicsit a vállát is megsimítottam. A maszk és a pajzs mögött igyekeztem mosolyogni is, hogy lássa, nem ellenség vagyok.” 

Pálinka az orrban

„Amikor az orvosi szobában álltam, tetőtől talpig beöltözve, maszkban, plexivel a fejemen, és megláttam a pedagógusok rémült arcát, az volt az első gondolatom, hogy valahogy meg kell őket és magamat is nyugtatnom. (...)

Amikor azzal kezdtem, hogy „nem fog fájni”, vagy „ne feszítse be magát”, az emberek 80 százaléka mégis befeszített és fájdalomra panaszkodott. Itt realizáltam igazán, hogy a szavaknak valóban nagy hatásuk van. Persze vannak kivételek, de az esetek nagy többségében segített, ha inkább úgy fogalmaztam, hogy „picit csikiző érzést fog érezni”, vagy „lazuljon el”, de ami a legjobban bevált: „gondoljon a nyári szünetre!”. (…)

Volt egy tanárnő, aki a mintavétel után csak annyit mondott: „ez olyan, mint amikor a pálinka belemegy az orromba”. Ezen természetesen mindenki nagyot nevetett. Más esetekben ha láttam, hogy már semmi sem segít, felhoztam ezt az egy mondatot, és az emberek máris jobban el tudtak lazulni, oldódott a feszültség.”

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!