Európai díjat ért a cukorbeteg tamagotchi

2020. december 15.

Cukorbeteg gyerekeknek segítő, virtuális kisállattal nyert nemzetközi innovációs bronzérmet a Pécsi Tudományegyetem csapata. A városban tanuló, négy brazil diákból álló együttes az orvoskaron működő Transzdiszciplináris Kutatások Intézete (ITD) képviseletében érte el a kiváló eredményt – számolt be a PTE.

A hackathon egy új és rendkívül népszerű versenytípus egyetemi-tudományos körökben. A résztvevőknek rövid idő alatt kell egy megadott problémára működőképes digitális megoldást találniuk. Többnyire egy nap alatt el kell jutni az ötlettől a tervezésen és a fejlesztésen át egy működő, bemutatható prototípusig, ami nagyon pörgős, intenzív munkát igényel.

Az egészségügyi fókuszú hackathon fő szervezője az EIT Health nevű összeurópai egészségügyi innovációs és kutatási szervezet volt. A 150 egyetemet, kutatóintézetet és vállalatot tömörítő csoportosulásban a régiót a PTE ITD képviseli. Ennek megfelelően az intézet bonyolíthatta le a pécsi egyetem első egészségügyi ötletversenyét, amelynek győztese továbbjutott az európai döntőbe.

Központi témának a gyermekkori cukorbetegség kérdését választották, aminek a kezelése számos nehézséggel jár, így tág teret enged az újító gondolkodásnak. A versenyre tucatnyi – magyar és külföldi diákokból álló – csapat nevezett, a zsűri végül négy brazil diák ötletét választotta a legjobbnak. Ők léphettek tovább a kontinentális fináléba, ahol nagyon komoly sikert elérve a harmadik helyen végeztek. A csapat az ötlet mellé üzleti tervet is összeállított, ami elképzelhető, hogy a jövőben részben vagy egészében valóra tud válni.

„Nagyon büszkék vagyunk erre az eredményre. A PTE ITD azzal a céllal jött létre, hogy a különböző tudományágak kutatói között kapcsolatot tudjunk teremteni, ezáltal ösztönözzük az innovációt és felgyorsítjuk a kutatási eredmények áramlását a gazdaságba. A Diagotchi mindezt modellezte kicsiben, a tudományos együttműködéstől az ötlet piacra vihető formába öntéséig” – értékelt dr. Sík Attila, a PTE ITD vezetője.

Forrás:

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!