Az UNESCO-Oroszország Mengyelejev Nemzetközi Alaptudományi Díj első pályázati felhívása

2020. december 15.

Az UNESCO-Oroszország Mengyelejev Nemzetközi Alaptudományi Díj pályázati felhívását évente hirdetik meg, minden alkalommal két nyertessel. Mindkét díjazott 250.000 USD összegű pénzjutalmat, egy oklevelet és egy aranyérmet vehet át elismerésként.

A jelöltekre vonatkozóan életkori megkötés nincs, ehhez hasonlóan az országonként benyújtható felterjesztések számára vonatkozóan sincs korlátozás. A jelöltekre és a munkásságukra vonatkozó kritériumok teljes köre a lenti dokumentumokból ismerhető meg. A felhívás kifejezetten ösztönzi a tudós hölgyek jelölését.

A díj célja: az alaptudományok (kémia, fizika, matematika és biológia) területén a fejlődésre, az ismeretterjesztésre és nemzetközi együttműködésre vonatkozóan elért azon főbb eredmények elismerése és jutalmazása, amik jelentős átalakító hatással bírnak regionális vagy globális szinten.

A jelölési javaslat benyújtására jogosultak köre: a tagállamok az adott ország UNESCO nemzeti bizottságával együttműködésben, az UNESCO-val hivatalos partnerségben lévő, a díj szempontjából releváns területeken aktív, nem-kormányzati szervezetek, UNESCO Tanszékek, UNESCO 2-es kategóriájú intézetek, nemzetközi tudományos szervezetek és egyetemek.

A díj hivatalos honlapja.

A Magyarország - mint tagállam - nevében benyújtandó felterjesztési javaslatok feltöltését az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (továbbiakban: UMNB) végzi. A tagállamként benyújtandó javaslatokat az UMNB felterjeszti - álláspontjának megjelölésével - dr. Kásler Miklós, UNESCO-ügyekért felelős miniszter részére, jóváhagyás céljából.

Dokumentum(ok)

  • Jelentkezési lap (Application form)

    .doc

    download
Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!