„Lázbarát” applikáció segít a szülőknek

2021. március 2.

Dr. Szőke Henrik csecsemő- és gyermekorvosnak, a PTE egyetemi adjunktusának, megbízott tanszékvezetőjének a vezetésével kifejlesztettek egy döntéstámogató algoritmuson alapuló modern applikációt, ami segíti a szülőket annak eldöntésében, láz esetén kell-e lázcsillapítót adni a gyermeknek, vagy sem – írja az univpecs.com.

A LázBarát program vezetője közel húsz fős csapatával - orvosokkal, egészségügyi, szociológiai és pedagógiai szakemberekkel, programozókkal és tapasztalt szülőkkel - kifejlesztett egy modern, telemedicinális applikációt (FeverFriend) és egy tájékoztatást segítő tudástárat is azért, hogy a szülők jól döntsenek, ha lázas a gyermekük, és ne félelemből, vagy a jó közérzetre való túlzott törekvésből csillapítsák a lázat.

A cikkből kiderül, hogy a lázat csak kivételes helyzetekben szükséges csillapítani. Három-négy olyan állapot van, amikor kell, mert az idegrendszerben megsérül a hőközpont. Ennek oka lehet például agyi nyomásfokozódás, ám ez ritka. Létezik néhány olyan ritka szívbetegség is, amikor szükséges alacsonyan tartani a hőmérsékletet, és néha előállhat olyan állapot is, amikor a szervezet energetikai háztartása, az anyagcsere, a keringés nem bírja azt a plusz munkát, ami a magas, hosszan tartó lázzal jár. A legtöbbször azonban indokolatlan a beavatkozás.

A döntést támogató applikációba egy igen összetett algoritmust építettek be, külföldi és hazai szakmai támogatással. Ennek segítségével nagy biztonsággal besorolható a helyzet alacsony, közepes és magas kockázatú állapotba. Ez azért fontos, mert a szülők összekeverik a láz magasságát és a lázat kiváltó ok súlyosságát. Enyhe hőemelkedés is jelezhet súlyos betegséget, és 40 fokos láz is járhat egyszerű vírusos fertőzéssel.

A szoftver ingyenes és anonim, regisztráció szükséges hozzá. A magyar mellett angol nyelven is működik az alkalmazás és a honlap is. Tavaly december óta fut a mobiltelefonos applikáció éles verziója, és már több száz regisztrált felhasználója van.

Forrás:

univpecs.com

Fotó forrása:

univpecs.com

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!