Demonstrátor workshop

2021. március 5.

Az Egészségügyi Nyelvi és Kommunikációs Intézet 2021. február 26-án online demonstrátor workshop-ot szervezett: How to become an effective demonstrator student while teaching Languages for Medical Purposes? címmel. A workshop célja az volt, hogy a felsőbb éves demonstrátor hallgatók megosszák tapasztalataikat, módszertani ismereteiket az alsóbb éves, vagy a demonstrátor programba csatlakozni kívánó demonstrátorokkal.

A workshop munkanyelve az angol volt, tekintettel a mindhárom nyelvű képzésből érdeklődő hallgatókra. A Demonstrátori Diákkör vezetői, Dr. Tamás Andrea és Dr. Czopf László lelkes köszöntő szavai után, Dr. Warta Vilmos intézetigazgató üdvözölte a résztvevőket és felhívta a figyelmet a demonstrátorok oktatást segítő munkájára, melyet az angolszász nyelvterületen használt Teaching Assistant kifejezés is kiválóan tükröz.

Isabelle Boone bevezető játéka valóban „megtörte a jeget” és oldott hangulatot teremtett a breakout roomokba való elvonuláshoz. Dr. Németh Timea a hallgatókat a „Virtual World Café” fórumon keresztül kiscsoportos beszélgetésre, ötletelésre invitálta, mintegy előkészítve a workshop címeként is szereplő kérdés megválaszolását; hogyan lehet a demonstrátori munka valóban hatékony? Ezután a felsőbb éves demonstrátor hallgatók érdekes, színes és igen különböző nézőpontú előadásokban számoltak be a szaknyelvoktatásban a tantermi, klinikai, továbbá az online térben szerzett tapasztalataikról. Konkrét javaslatokkal, ötletekkel vezették be az elsőéves demonstrátorokat az igen sokrétű oktatási feladatokba, pl. hogyan tartsák „éberen” a hallgatók figyelmét az óra alatt és hogyan alkalmazkodjanak az oktatás során felmerülő interkultúrális különbségekhez. A workshop zárásaként Dr. Eklicsné Lepenye Katalin és Halász Renáta angol és német nyelvű breakout roomokban beszéltek a részvevőknek a feedback adás jelentőségéről és technikájáról.

A hallgatói visszajelzések alapján a részvevők különösen hatékonynak találták a műhelymunka előadásait és elégedettek voltak a szervezéssel is. A visszajelzésekből az is kiderült, mennyire fontosnak találták a demonstrátorok, hogy ebben a nehéz időszakban is motiváltak, felkészültek, türelmesek legyenek, és készek az ötleteik továbbfejlesztésére. Felhívták a figyelmet arra is, hogy mindig több út létezik egy-egy oktatási feladat megvalósítására, valamint arra, hogy a demonstrátorok egy nagy közösség tagjai mentor tanáraikkal együtt, mely nagyban megkönnyíti és segíti a munkájukat. Ezt az egyik résztvevő a következőképpen fogalmazta meg:

 

„… we have a great community of students and teachers working together in harmony toward a shared goal, which everyone can profit from. I can't wait to start my "TA career" and am so thankful for the opportunity to join this community.”

 

Dr. Warta Vilmos

intézetvezető

 

KÉPGALÉRIA: 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!