Tájékoztató előre bárkódozott vérvételi csövek bevezetéséről

2021. március 25.

A Laboratóriumi Medicina Intézet kezdeményezésére, a Klinikai Központ előre bárkódozott vérvételi csövekre tér át a közeljövőben.

Tisztelt Beküldők, kedves Kollégák!

 

A Laboratóriumi Medicina Intézet kezdeményezésére, a Klinikai Központ előre bárkódozott vérvételi csövekre tér át a közeljövőben.  

A gyárilag bár-kódozott csövek előnyei:

-              Csökkentik a mintavétel során a preanalítikai hibák (pl. mintacsere) előfordulását

-              Szintén eliminálják a rossz felragasztásból adódó hibákat (pl. gyűrődés), melyek az vonalkód leolvashatóságát gátolják

-              Lehetőség van áttérni csavaros kupakos csövek használatára, ami biztonságosabb (nyitáskor csökken a fröccsenésveszély, ezáltal a fertőzésveszély)

-              A laboratóriumi mintakezelés egyszerűbbé és gyorsabbá válik

Minta: gyárilag vonalkóddal ellátott cső  

 

A mintákat beküldése során az alábbiakra kell majd felkészülni:  

-              A betegazonosítót (név vagy TAJ) a csőre lehet csak írni

-              A vonalkódolvasók az új típusú vonalkódot is felismerik

-              Továbbra is elérhető lesz mintákra utólag ragasztható vonalkód matrica (elsősorban olyan mintavételi eszközökre, melyek nem előre vonalkódozottak (pl. heparinos fecskendő)

-              a rendelkezésre álló szűkebb hely miatt fokozottan kell figyelni arra, hogy a vonalkód területére ne írjanak

-              Amennyiben megoldható, a Medsol-ban a kérések feladását és a vonalkódhoz rendelését a vérvételt követően célszerű elvégezni. Amennyiben a vérvételt megelőzően a Medsol-ban fel lett adva a kérés és vonalkód már hozzá lett rendelve:

-              Elrontott csöveknél a kérés újra fel kell adni, VAGY a labor elfogadja, ha a sikeresen levett mintavételi csővel együtt a Medsolban eredetileg feladott csövet is elküldik a laborba (pl. 1 közös borítékban).  

 

A Laboratóriumi Medicina Intézetben rendelkezésre áll korlátozott számban az új típusú csövekből, melyeket a bevezetés előtt el lehet vinni és kipróbálni.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdés felmerül, kérem jelezzék a labor részére a nagy.tamas@pte.hu email címen. Továbbá a felmerülő kérdésekre online értekezlet keretében igyekszünk válaszolni a Microsoft Teams-ben március 29, 30 és 31-én, 14:00 – 15:00 között, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. A tájékoztatón részt vesz a csöveket gyártó cég képviselője is. Az értekezlet elérhetősége:

 
 

Köszönettel,

dr. Nagy Tamás

intézetigazgató helyettes

PTE LMI

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!