Lezárult a „Maradj Életben!” projekt

2021. április 20.

Lezárult a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében megvalósított, három egyetemen átívelő kutatási projekt, melynek célja volt a leginkább halálos betegségek esetében növelni a túlélési esélyeket. A projekt címe „Stay Alive”, azaz„Maradj Életben”, és a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében, 1,494 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósult meg.

A heveny hasnyálmirigy gyulladás, az agyi érkatasztrófa és a szívelégtelenség három olyan kiemelt halálozási mutatóval járó betegség, ahol a kutatók fő célja a túlélés javítása volt. A projekt eredményeként a laboratóriumokban és a betegágy mellett dolgozó szakemberek összefogtak, és országos szinten, három egyetem részvételével összehangolták kutatásaikat.

A kórházakban a három említett betegségben szenvedő betegek adatainak és mintáinak gyűjtését végezték, majd ezeket a kutatók rendszerezték, és további vizsgálatoknak vetették alá. Az adatok elemzése után tudományos eredményeiket nemzetközileg elismert szaklapokban mutatták be.

A konferenciát dr. Hegyi Péter professzor, a projekt szakmai vezetője, a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Intézetének vezetője nyitotta meg. Rövid köszöntő után a Pécsi Tudományegyetem által vezetett projekt átfogó szakmai összefoglalóját hallhatták a résztvevők, majd következtek a projektben közreműködő kutatók tudományos előadásai.

Dr. Hegyi Péter hangsúlyozta: „A kapott eredmények alapján a szakértők javaslatokat tudnak tenni a legveszélyesebb betegségek esetében a leghatékonyabb kezelés megválasztására, így kijelenthető, hogy a projekt a betegek és a magyarországi betegellátás javát szolgálják.”

Forrás:

PTE