Harminc éve segíti a daganatos gyerekeket a Tölösi Péter Alapítvány

2021. április 28.

A Pécsett immár 30 éve működő Tölösi Péter Alapítvány célja a dél-dunántúli régióból érkező, a PTE Gyermekgyógyászati Klinika Onkológiai Osztályán a leukémiás, daganatos betegséggel kezelt és az utógondozott gyermekek gyógyítási körülményeinek fejlesztése és rehabilitációs ellátása. Az alapítvány támogatja az akut ellátáshoz szükséges eszközök, berendezések megvásárlását, korábban oroszlánrészt vállalt a gyermekonkológiai osztály felújításában, az anyaszálló kialakításában, és Rehabilitációs Központot is működtet, ahol megvalósul a komplex rehabilitációs ellátás, gyermekpszichiáter, szociális munkás, gyógytornászok segítségével. Ezzel kívánnak esélyt adni a teljes felépüléshez, a visszailleszkedéshez, a kezelések okozta mellékhatások, valamint az anyagi és pszichés terhek csökkentéséhez.

A hosszú távú fekvés és a kemoterápia során fellépő mellékhatások súlyos mozgásszervi problémákat okozhatnak, gondos kezelésük nélkül a gyógyult beteg későbbi életminőségére is kiható szövődményekkel járhatnak. Emiatt fontos a megfelelő mozgásterápia, amelynek során az aktív kezelést követően, a kórházi ágyból kikerülve a gyógytornász a terápiát a Rehabilitációs Központ tornatermében folytatja. Ebbe a nehéz élethelyzetbe kerülve a diagnózisközléstől a kezelés végéig és a rehabilitáció alatt is fogni kell a család kezét.

Az alapítvány hitvallása, hogy az egész családot egységként kell kezelni, segíteni és vezetni ezen az embert próbáló úton. Rehabilitációs Központjukban heti két alkalommal pszichiáter segítségét vehetik igénybe a beteg gyerekek, testvéreik és szüleik. A rehabilitációs ellátás egy szociális munkás foglalkoztatásával válik teljessé, aki szakszerű segítséget tud nyújtani a család és a beteg gyermek környezetének. A gyermek ápolása miatt munkából kimaradó, így anyagi nehézségekkel is küzdő családok számára felkutatja a szociális háló nyújtotta lehetőségeket, és a gyógyulási folyamat végeztével, a munkahelykeresést támogatva nemcsak a szülőknek, hanem később a gyógyult pácienseknek is kapaszkodót biztosít.

Forrás:

Dunántúli Napló

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!