Felszívódó implantátumokkal gyógyítják a csonttörést

2021. május 13.

Az új technológiával – a fémmel való rögzítéssel szemben – nincs szükség második műtétre, kisebb a fertőzés kockázata és rövidebb ideig tart a gyógyulás. Európában Magyarországon végezték a legtöbb beavatkozást ezzel az eljárással gyermeksérülteken. A fémcsavarokat, csontcsavarokat és drótokat felszívódó implantátummal helyettesítik. Miután a csont összeforr, az úgynevezett polylaktát glikolat copolimer anyagú rögzítő lebomlik és kiürül a szervezetből.

Noha ezt az eljárással már tíz éve használják Magyarországon, ezek az operációk még csak a technológia klinikai próbáinak számítanak. Az óvatosságot dr. Józsa Gergő, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának gyermeksebész adjunktusa azzal indokolja, hogy ezzel a technológiával nem nagyon szabad hibázni. Ha a fémimplantátum vagy egy csavar rossz helyre kerül, az baj.

„Amikor ezzel az anyaggal dolgozom a műtőben, mindig megemelkedik a szívfrekvenciám. Éppen azért, mert tudom, hogy nem szabad hibáznom. A csavarnak, a hosszú rögzítő szálaknak elsőre kell a jó helyre kerülniük” - mondja.

Bár a gyermekkori törések körülbelül 30-40 százaléka kezelhető lenne ilyen implantátumokkal, a világon még sehol sem vált rutinná az eszköz használata, mivel sok tapasztalatot kell gyűjteni az anyagról. Az Országos Baleseti Intézetben és a PTE Klinikai Központjában azért tudnak dolgozni a felszívódó implantátummal, mert lelkes orvosok alapítványi és egyéb támogatásokból megszerezték rá a forrást, és a menedzsment is megértette és értékelte az eljárás pozitívumait.

Forrás:

Népszava

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!