"30 éve a minőségi életvégi ellátásban" - nemzetközi jubileumi konferencia

2021. május 14.

"30 éve a minőségi életvégi ellátásban" címmel nemzetközi, jubileumi online konferenciát szerveztek, melyen a magyarországi hospice-mozgalmat ünnepelték. Idehaza a hospice ellátás a Magyar Hospice Alapítvánnyal indult útnak. Az ünnepségen megszólaltak a szakma kiválóságai – írja az mkot.hu.

Előadást tartott dr. Robert Twycross, a palliatív medicina és a hospice világmozgalom egyik úttörője, valamint dr. David Oliviere is, aki rendszeres résztvevője a Pécsi Tudományegyetem által szervezett Palliatív Szimpóziumnak. Beszámolóikban kiemelték: a végstádiumú, haldokló betegek nem csak testileg, hanem szociális értelemben is haldokolnak: elveszítik munkájukat, társadalmi kapcsolataikat, és gyakran a tabu elzárja őket fontos kapcsolataiktól is.

Dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója a kezdetekre visszaemlékezve felidézte, amikor még azért küzdöttek, hogy a daganatos betegek életvégi ellátását egyáltalán finanszírozza a társadalombiztosítás. A következő évtizedre vonatkozóan pedig már az a cél, hogy a világ számos más pontjához hasonlóan Magyarországon se csak a daganatos betegek részesülhessenek hospice-ellátásban.

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke, dr. Lukács Miklós más előadókkal összhangban hangsúlyozta, hogy nagyon alacsony a finanszírozás (az otthonápolás finanszírozása 2006 óta mindössze 800 forinttal nőtt), és a betegek későn kerülnek az ellátásba.

Dr. Ruzsa Ágnes, a Kaposi Mór Oktató Kórház vezető onkológusa a hospice ellátás klinikai onkológiára gyakorolt hatását vizsgálta előadásában. Azt mondta, hogy az onkológus szakorvosoknak nagyon nehéz kilépni a gyógyító szerepből és a halálról beszélni, mert feléjük nem ez az elvárás, hanem a gyógyítás, így félnek a jogi következményektől.

Dr. Csikós Ágnes, a Pécsi Tudományegyetem Alapellátási Intézetének igazgatója, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány elnöke előadásában ismertette, hogy jelenleg már 137 orvos szerzett palliatív végzettséget. Kiemelte, hogy minden orvosi fakultáson szükség volna palliatív tanszékre.

A beteg és a betegség közti jelentős különbségre hívta fel a figyelmet dr. Simkó Csaba a fájdalomcsillapítás kihívásairól szóló előadásában, és elmagyarázta, hogy a betegspecifikus kezeléshez minden beteg esetében sok apró kérdés megválaszolásán át vezet az út.

Dr. Benyó Gábor, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület alelnöke előadásában egy nemzeti palliatív stratégia megalkotását szorgalmazta, ami kirajzolná az ellátás szükséges és lehetséges irányait, a megvalósításhoz szükséges lépéseket, vezérfonalat adva a közép- és hosszú távú célok megvalósításához.

Forrás:

mkot.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!