50 kiló használt mobilt gyűjtöttek a Pécsi Tudományegyetem gyakorló iskolái

2021. június 14.

Csaknem 50 kiló használaton kívüli mobiltelefont gyűjtöttek össze a Pécsi Tudományegyetem gyakorló iskolái a PTE szervezésében megvalósult "Passzold vissza, Tesó!" kampányban.

A használt mobilokat visszagyűjtő kezdeményezésen belül a PTE három pécsi gyakorlója, Pécsi Leőwey Klára Gimnázium, Pécsi Egyházmegye Szent Mór Iskolaközpont összesen 461 db, csaknem 50 kg használaton kívüli készüléket gyűjtött össze idén tavasszal. A legtöbb telefont a Szent Mór Iskolaközpont 1/a osztálya küldte be.

Az akcióról beszámoló UnivPécs.com azt írja, a "Passzold vissza, Tesó" program immáron negyedik éve fut, a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdette meg. A kampány egyre népszerűbb, 2018 óta több mint 640 helyszínen, összesen 2,5 tonna mobiltelefont gyűjtöttek a résztvevők.

 A kezdeményezés célja, hogy összegyűjtsék az adatmentes, nem használt mobilokat, valamint GPS-eket, táblagépeket, és az ezekhez használt töltőket, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.  A körforgásos gazdaság elvei szerint a visszagyűjtött telefonokból a feldolgozás során kinyert fémeket újrahasznosítják.

„Hosszú folyamat az, amíg az egyetemen megfogalmazzuk magunknak azokat a feladatokat, amelyekkel elősegíthetjük a zöldítési folyamatainkat. Fontos szempont a környezet fenntarthatósága mellett a gazdasági racionalitás is. De a saját és a világ jövője miatt a „zöldítés” az egyik legfontosabb missziónk." - fejtette ki az UnivPécsnek Decsi István, a PTE kancellárja.

A cikkben felidézték, a PTE Zöld Egyetem Program kapcsán hatalmas sikerként könyvelhető el, hogy a Times Higher Education (THE) University Impact Rankings 2021 rangsorában, ahol az ENSZ 17 Fenntartható Fejlődési Célja alapján összeállított szempontrendszerben vizsgálta az egyes egyetemek teljesítményét és a Pécsi Tudományegyetemet a világrangsorban a 201-300. pozícióba rangsorolták (1115 egyetem közül), a magyarországi egyetemek között pedig az 1. helyen végzett.

Az akcióról további részletek az UnivPécs cikkében olvashatók:

univpecs.com

Fotók:

UnivPécs/Csortos Szabolcs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!