A zeneterápiát egyre több helyen alkalmazzák a kezeléseknél – interjú dr. Kanizsai Melindával

2021. augusztus 23.

A zene varázsa és ereje abban van, hogy szavak nélkül tud gondolatokat ébreszteni. Dr. Kanizsai Melinda orvos, zeneterapeuta, a Mosoly Alapítvány munkatársa a Pécsi Tudományegyetem Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Tanszékén és az onkohematológiai osztályon is tart csoportos és egyéni terápiákat.

A bama.hu-nak elmondta, hogy a zenét a mindennapokban tudattalanul is alkalmazzuk, hol csak a saját magunk szórakoztatására, hol azért, mert így jobban mennek a dolgok, amiket épp csinálunk. Zeneterápiáról akkor beszélünk, ha a zenét eszközként alkalmazzuk terápiás céllal, és képzett zeneterapeuta irányítja-alakítja a folyamatot.

A doktornő szerint a terápiának számos felhasználási területe van, és már újszülött kortól alkalmazzák kórházi osztályokon, családsegítő központokban, iskolákban és óvodákban, de megtalálható a börtönökben is, a börtönpszichiátria részeként. Ha nincs még kialakult betegség, akkor a megelőzés a cél, az önismeret, önfejlesztés. Ha már van valamilyen kórkép, akkor annak megfelelően a kezelés, a gyógyítás. A harmadik nagy terület pedig a rehabilitáció, a meglévő maradványtünetek, károsodások enyhítése, a folyamat lassítása vagy megállítása.

A zeneterápia hatásait számos kutatásban vizsgálták, többek között Alzheimer-és Parkinson-kórban szenvedőknél, autisták körében és daganatos betegeknél is, de fontos szerepe van a stresszkezelésben, az immunrendszer erősítésében, illetve műtéti beavatkozások előtt és után is.

Forrás:

bama.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!