HMAA Füred2021 Konferencia - összefoglaló

2021. augusztus 30.

A hétvégén került megrendezésre az HMAA (Amerikai Magyar Orvosszövetség) éves multidiszciplináris konferenciája Balatonfüreden.

Augusztus 27-28-án került megrendezésre az HMAA (Amerikai Magyar Orvosszövetség), Magyarországi Tagozatának éves multidiszciplináris konferenciája Balatonfüreden. A Konferencia remek lehetőséget nyújt a hallgatóknak előadókészségük fejlesztésére angol és magyar nyelven, valamint szakmai kompetenciáik gyarapodásához egyaránt.

A pandémiára való tekintettel az elmúlt másfél évben főleg a virtuális térben rendezett események domináltak. Ez az Amerikai Magyar Orvosszövetségnél sem volt másképp. Mind a 2020-as Füredi konferencia, mind a HMAA Akadémia, a HMAA amerikai anyaszervezete, a DENT Neurologic Institute (NY, USA) és a budapesti MIND Brain-Gut center eseményei is online kerültek megrendezésre. (HMAA Akadémia, ingyenes online programsorozat, két hetente pénteken 14:00-kor, melyről részletesen az Egyesület Facebook oldalán olvashattok)

Mindezek fényében idén kifejezetten üdítően hatott a személyes jelenléttel lebonyolított találkozó.

Az előző évekhez hasonlóan az HMAA anyaszervezet részéről is többen haza tudtak utazni, és részt vettek a konferencián. Így az Egyesület elnöke, Dr. Harangozó Iván, és korábbi elnöke, Prof. Dr. Khoor András és Prof. Dr. Mechtler László is jelen voltak az eseményen.

Egyetemünk részéről - a hallgatók mellett – Dr. Kanizsai Péter, valamint Prof. Dr. Büki András is tiszteletét tette, akik több tudományos szekció moderálásával járultak hozzá a kongresszushoz. Büki Professzor Úr „Multimodal neuromonitoring in patients with severe traumatic brain injury: an emerging practice in the neurocritical care unit” címmel tartott előadást a Konferencia záró ceremóniáján.

A meghívott előadók között szerepelt még Prof. Dr. Horváth Ildikó államtitkár asszony, aki tudományos előadásában a hazánkban uralkodó járványhelyzetről számolt be.

Részletesen hallhattuk a COVID-19 vakcinációk immunológia hátteréről is Lisziewicz Julianna professzor asszonytól, aki „T-cell Responses after COVID-19 Vaccination” címmel tartott előadást. A téma zárása képpen Dr. Varga János vezetésével „post-COVID workshop” -hoz is csatlakozhattak a résztvevők.

Természetesen a pandémia mellett a medicína számos egyéb aktualitása is előtérbe került. Hallhattunk például a Tüdőtranszplantáció alakulásáról Magyarországon, Dr. Rényi-Vámos Ferenctől, a SE Mellkassebészeti Klinika igazgatójától.

A színvonalas szekciók mellett, Dr. Schwab Richárd (MIND Klinika) a mikrobiom és egészség kapcsolatát emelte ki a jelenlévő fiatal kollégáknak.

A konferencia zárása képpen Prof. Dr. Koller Ákos az agyi autoregulációról beszélt, valamint Prof. Dr. Mechtler László (DENT Neurologic Institure, Roswell Park Neuro-Oncology, MIND Klinika) „Cannabis and neurology” címmel a kender mai helyzetéről és gyógyászati szerepéről tartott előadást.

Egyetemünket 9 hallgató képviselte előadással vagy poszterrel. Mindenki magas szakmai színvonalon prezentálta kutatási eredményeit. A legjobb magyar nyelvű előadásért járó Mechtler-díjat Tóth Tünde szerezte meg, gratulálunk neki és munkatársainak.

Hagyományokhoz híven az első nap tudományos programja után következett a vízilabda mérkőzés, amit a PTE-SE-SZTE vegyes csapata nyert meg. A meccs fáradalmai után a gálavacsorának idén is a Borcsa étterem adott otthont.

Gratulálunk a szervezőknek a színvonalas eseményhez és programokhoz, valamint köszönjük a Balatonfüredi Állami Szívkórháznak az infrastruktúra biztosítását.

Reméljük a közeljövőben az HMAA népszerű cserekapcsolataira is újra pályázhatunk majd.

Résztvevők:

Tóth Tünde, Lillik Veronika, Kató Dorottya, Lendvay Marcell, Tóth Natália, Lippai Bálint, Kiss Orsolya, Pethő Borbála, Pytel Bence

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!