Labor a laboron belül, teljes pormentesség – komplex megoldások a pécsi orvoskar új elméleti tömbjében

2021. szeptember 10.

Az OCTOGON architecture&design magazin is hírt adott a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának új, ultramodern, 12 ezer négyzetméteres elméleti tömbjéről, bemutatva, milyen komplex megoldásokkal nézett szembe annak kialakításakor a generáltervező TSPC mérnökiroda.

A PTE ÁOK több mint 14 milliárd forintból megépült új oktatási és kutatási épületszárnyát szeptember 5-én adták át ünnepélyes keretek között. A Modern Városok Program részeként megvalósult beruházás nyomán olyan elméleti tömbbel bővült a pécsi orvoskar, mely a legmodernebb technológiai újításokkal az eddigieknél is magasabb szintű elméleti és klinikai oktatási környezetet biztosít a hallgatók és az oktatók, kutatók számára.

Az új szárnyban négy nagyelőadó és 34 szemináriumi terem szolgálja az oktatási és tanulási feltételeket, és immár a legmodernebb orvosi csúcstechnológia biztosítja a képzés hátterét. A régi elméleti tömbből négy intézet költözik át az új szárnyba.

Megújult a 10 000 négyzetméteres park is az épületszárny szomszédságában, amely növényeivel, korszerű burkolatrendszerével és köztéri bútoraival, mesterséges tavával csodálatos közösségi teret biztosít a hallgatók számára. Elsősorban az oktatók, kutatók számára jó hír, hogy 254 új parkolóhelyet alakítottak ki a parkolási nehézségek enyhítése érdekében. A hallgatók közül nagyon sokan kerékpáron közlekednek a városban, nem véletlen, hogy 160 új biciklitárolóhely is létesült.

Az új épülettömb kialakításában a generáltervező TSPC szakemberei komplex megoldásokat mutattak annak összehangolására, hogy az oktatási területek (szemináriumi termek, nagyelőadók, közösségi terek) és a kutatás terei (laboratóriumok, izolálható lépcsőházak, zsilipek és felvonók, vizsgálók és teszttermek) egymással összhangban, építészeti megoldásokkal egymás mellé fűzve valósulhassanak meg - írja az OCTOGON a TSPC beszámolóját idézve. A mérnökiroda több érdekességet is kiemelt az új kampusz kapcsán:

  • Az intézeti működést a földszinten és az első emeleten elhelyezett speciális oktatási terek támogatják modern felszereltségű hallgatói gyakorlatos laborokkal és egyéb oktatási terekkel (300 fős nagyelőadók, 130 fős kiselőadók, oktatási termek).
  • Az új épületszárnyban találhatók az úgynevezett Core Facility terek, melyek az orvosi kutatások legmagasabb szintű követelményeinek felelnek meg és speciális jellemzőkkel bírnak. Ez a terület a „labor a laboron belül” elv szerint valósult meg, az épület közepén helyezkedik el és az intézetek közösen használják.
  • Különleges kihívást jelentett a TSPC szakembereinek az Imaging laborsor kialakítása, amely az itt elhelyezett szuperérzékeny optikai eszközök miatt boxonként külön szabályozható légtechnikai és világítási rendszerrel ellátott azért, hogy fénytől elzárt, fotonizolált területen biztosíthassa a teljes pormentességet.
  • A molekuláris biológialabor területe izoláltan, zsilipelő beléptető rendszerrel működtetett. A teljes labortérben a légtechnikai berendezésnek képesnek kell lenni kiszűrni a DNS és RNS szennyeződéseket. Különleges feladat volt a hőmérséklet, illetve a páratartalom szabályozásának megoldása is.
  • Az épületben meg kellett oldani az élőállatok és vegyszerek függőleges irányú mozgatását a központi tárolók és az állatház, valamint a laborszintek között, az egyéb közlekedő terektől izoláltan, melyre egy külön csak ezt a célt szolgáló liftcsoportot építettek ki.

A TSPC egy látványos videóban is megmutatta az orvoskar új zászlóshajóját:

A pécsi orvoskar építészeti stratégiájáról a tavasz folyamán már közölt egy terjedelmes anyagot az OCTOGON. Az „Átalakuló téri struktúrák a PTE Általános Orvostudományi Karán” című írásban dr. Nyitrai Miklós dékán, dr. Csaba Ders, a PTE főépítésze és dr. Schreck Ákos, a Minusplus építésze meséltek arról a tartalmilag rendhagyó koncepció-analízisről, ami az orvostudományi campus építészeti, belsőépítészeti kérdéseivel foglalkozik, és amit tanulmányba is foglaltak.

Forrás:

Octogon.hu

TSPC.hu

Fotók:

PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!