7 pontban a stroke-ról

2021. szeptember 23.

A stroke tüneteiről, megelőzési és kezelési lehetőségeiről kérdezték dr. Szapáry Lászlót, a Magyar Stroke Társaság elnökét, a Pécsi Tudományegyetem Stroke Tanszékének vezetőjét.

Az Egy.hu-n megjelent beszélgetésből kiderül, hogy stroke esetén az agyi erekben történik elzáródás, és vérhiány lép fel valamely területen. Mivel bekövetkezte esetén valamelyik nagy agyféltekét érinti a károsodás, ezért elég látványos, jellegzetes tünetekkel jár, mindig a károsodással ellentétes oldalon.

Egy jobb oldali agyi infarktus esetén a bal oldalon alakul ki féloldali gyengeség vagy bénulás, szájcsempülés, esetleges látótérkiesés. Ha a bal agyféltekét érinti az elzáródás, akkor a beszédközpont is sérülhet, sokszor társul a jobb oldali végtaggyengeséghez beszédzavar is. Ha a kisagy területét érinti, akkor szédülés, kettős látás, elkent beszéd, nyelészavar jelentkezik. Számos tényező fokozza a stroke-hajlamot, ilyen az életkor, a genetika, hajlam, az erek állapota, ám több mindennel lehet javítani a helyzeten: nem szabad elhízni, egészségtelen életmódot élni, dohányozni.

Idehaza évente 25-30 ezer érelzáródásos esettel találkoznak országos szinten az orvosok – mondja a szakember. Szerencsés esetben vannak előjelei, de ezeket észre is kell venni, és komolyan venni. Ezek múló agyi keringési zavarokhoz kötődnek, amelyek például féloldali végtaggyengeséget, beszédzavart okoznak. Ilyen esetekben az orvosoknak meg kell vizsgálni, van-e szívritmuszavar, milyen a nyaki erek állapota.

Dr. Szapáry László elmondja, hogy stábjuk fő feladata csökkenteni a károsodás mértékét. Fontos cél mielőbb visszaállítani a vérkeringést, adott esetben eltávolítani a vérrögöt. Az időtényező létfontosságú, limitált ideig van lehetőség érdemben segíteni, hiszen az agy nem bírja sokáig vérellátás nélkül.

Kiemeli azt is, hogy fontos elkerülni az ismételt történést, koleszterinszint-csökkentéssel, értágítással, vérhígítással akár éveken keresztül stabilan lehet tartani a beteget. A rehabilitációnak is nagy a jelentősége, ami intenzív gyógytornát, mobilizálást jelent, ezáltal néhány hét múlva a páciens akár önálló életvitelre is alkalmas lehet. Lényeges továbbá a negyed- vagy félévente végzett kontroll is.

Forrás: 

Egy.hu

Fotó:

Pixabay.com

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!